Пред евродепутатите премиерът Пламен Орешарски изрази очакване правителството да бъде поставено под натиск заради необходимостта от пребалансиране на българската енергетика.

В срещата участваха представители на БСП и ДПС, а евродепутатите от ГЕРБ и НДСВ не се присъединиха към разговора.

Състоянието на енергетиката не е никак добро, заяви Орешарски, цитиран от БТА. Преструктуриране предстои на цялата система със сериозни мерки не за хората, а за производителите. Очакваме различни видове натиск. Не е лесно да се отстояват цени заради онези, които стоят зад енергийния микс, коментира премиерът.

В отговор на въпрос на независимия евродепутат Димитър Стоянов за сигурността на журналистите в България, особено след нападението срещу телевизионната водеща Люба Кулезич, премиерът заяви, че МВР търси извършителите, но не ги е намерило.

Стоянов  постави и въпроса за освобождаването на зам.-министъра на образованието и науката Мукадес Налбант заради нейни изявления, свързани с Христо Ботев и Васил Левски.   

Евродепутатът попита и за принципа на назначенията на областните управители и заместник-министрите, по повод управителя на област Благоевград Муса Палев.

Орешарски изрази готовност да посети Благоевград и коментира, че водещ при назначенията е принципът за професионализъм.

"Не чух аргументи против (професионализма на Палев - бел. ред.), което малко ме притеснява", коментира Орешарски.

България и НАТО

Преди срещата с евродепутатите премиерът Пламен Орешарски проведе среща и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той увери, че новото българско правителство ще осигури приемственост по отношение на външните политики и ангажиментите към Северноатлантическия пакт.

Когато икономиката подобри своето състояние, ще можем да обърнем и по-сериозно внимание на превъоръжаването на Българската армия - процес, започнат в миналото, но значително забавен, както и в други страни, в годините на икономическа рецесия, заяви Орешарски.

В рамките на нашите възможности ще участваме в мисията в Афганистан през следващата година, добави той. Премиерът посочи, че България ще подкрепя интеграцията на всички наши съседи от Западните Балкани в НАТО за стабилност на целия регион.

Орешарски изрази очакване да види скоро Андерс Фог Расмусен в София.

Ръководителят на пакта заяви, че посещението на премиера показва силния ангажимент на България. Българските войски са в Афганистан, където бе извършен основен преход с предаването на отговорността по сигурността на местните сили и българските бойци са част от този успех, посочи Расмусен.