Министърът на електронното управление Божидар Божанов отрече да е разпореждал спиране на официални руски сайтове. 

"Покрай една статия тия дни се появи грешната интерпретация, че Министерството на електронното управление е блокирало достъпа до руски медии.

Както съм цитиран и в самата статия - това не е вярно. Лично проверих дали адресите на няколко големи руски медии и агенции не са попаднали в списъка със злонамерени адреси, по който работихме с ГДБОП (има как това да се случи, ако от същите сървъри или мрежи се проучва чужда инфраструктура). Няма ги там.", заяви Божанов във фейсбук. 

Както написах вчера - справянето с дезинформацията е далеч по-сложно от блокиране на няколко сайта.

МЕУ няма правомощия да блокира съдържание, а правомощията на ГДБОП по Закона за киберсигурност са ясно разписани и не включват съдържание, прилагане на санкции и др. Действаме изцяло в рамките на закона, допълни министърът на електронното управление. 

По данни на потребители и журналисти до някои от официалните руски сайтове продължава да няма достъп. Потребители споделят, че от телекомуникационните оператори им отговарят относно спирането на мобилните версии на руските сайтове, че решението е на правителството, съвместно с ГДБОП. Като мярката била предприета до края на конфликта Русия - Украйна. 

Депутатът от БСП Александър Симов заяви в отговор на въпрос в интервю на Dir.bg, че също не знае за подобно решение на правителството. 

"Що се отнася до решение на правителството - няма такова. Аз не знам да има такова нареждане. Смятам, че това е някаква тъпа самоинициатива, защото това опасно много прилича на "културата на заличаването", заяви Симов. 

Но уточни, че с колеги ще питат по какъв начин министерство на електронното управление е филтрирало някакви зловредни ай пи адреси, сред които попадат и колеги журналисти, които, съвсем нормално е, да отварят и руски сайтове, за да видят и другата гледна точка.