По-вероятно е да има правителство с третия мандат. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Няма как да се пречупим - нито те, нито ние, това ме води към третия мандат. Рисковано е с първия мандат, но ние ще предложим правителство, трябва да направим правителство с третия мандат", обясни Борисов, цитиран от БТА.

Според него третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство, и това трябва да се изговори при президента.

На Консултативен съвет по националната сигурност, свикан от държавния глава, лидерите на партиите трябва да кажат какви ангажименти ще поемат, смята лидерът на ГЕРБ.

Това трябва да се говори с президента - всякакви варианти за третия мандат. Трябва да има правителство, добави Борисов.

Аз не мога да кажа на президента коя партия е подходяща. Затова има създаден орган в Конституцията - Консултативен съвет при президента. На този именно съвет лидерите трябва да кажат кой как вижда и с кой мандат неговите избиратели биха подкрепили, и по какъв начин, правителство, за да можем да сме ангажирани, добави още лидерът на ГЕРБ.

Според него егото у политиците трябва да изчезне. Аз избягвам тези срещи, за да не ги възпра. Те трябва да се проведат при президента, каза Борисов.

Във вторник представители на парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" ще се срещнат в сградата на Народното събрание, потвърди Борисов. Разговорът ще е на експертно ниво, като ГЕРБ ще бъде представлявана от Десислава Атанасова като председател на ПГ на ГЕРБ, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев.

Бойко Борисов заяви, че всички партии трябва да се водят от крайния резултат - да има редовно правителство с работещ парламент.

Не бързаме за избори. Не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор. В момента парламентът е на изключително ниво - страхотни зам.-председатели, коментира той.

Относно решението на парламента за смесено гласуване - с хартиени бюлетини и машини, лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се върне доверието в машините.

"Защо държавата не пусна конкурс за производство на български машини? Да се направи държавно предприятие, ако трябва", допълни той.

"Антикорупционна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ, "Български възход" - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах", подчерта Бойко Борисов и добави, че със 150-160 депутати имат мнозинство и за конституционни промени".

"Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от ПП са го подкрепили", коментира лидерът на ГЕРБ и за решението да бъде изпратено оръжие на Киев.