Несправедливо е, защото ЕК преговаря от името на шестте държави от ЕС по трасето, заяви българският премиер след срещата му с председателя на ЕК Жан-Клон Юнкер в Брюксел, която е била планирана преди изявлението на руския президент в Турция за спирането на проекта "Южен поток".

Подготвителните дейности не са спрени. Това изказване от Анкара бе преднамерено и преди да бъдат изчистени въпросите. Ние сме за това "Южен поток" да се строи при спазване на европейските правила, добави Борисов, цитиран от БТА.

Вижте снимки >>>

"Ако те приемат третия енергиен пакет, днес можем да започнем строителството на "Южен поток". Не е виновна само България, и те могат да помислят и да ревизират своето отношение по този пакет, предложи Борисов.

Премиерът изрази надежда за разведряване на отношенията на ЕС и Русия, но посочи, че това зависи и от руската страна.

Подкрепили сме санкциите срещу Русия, но се надявам в най-скоро време не да се продължат, а руската страна да се съобрази с претенциите на ЕС и отношенията да се нормализират. Подкрепяме санкциите, колкото неприятни и тежки да са последствията за България в туризма и стокообмена, коментира Борисов.

По думите му преди 15-20 години сме понесли милиарди загуби от Югоембаргото и това ни е оставило като най-бедната държава в ЕС.

"Сега от другата ни граница са Украйна, Крим и Черно море и сме пресирани от санкции. От другата страна е Турция със своята мощна икономика, имаме сериозни проблеми. Може би другите европейски държави не чувстват така силно санкциите, но ние градим огромна част от бюджета си от туризма на руски граждани, стокообмен, нямаме пазарите на другите европейски държави", поясни Борисов в отговор на въпрос на европейски медии.

Отдавна сме готови за Шенген и се надявам механизмът за наблюдение на ЕК над България да не се обвързва с нашата готовност за присъединяване към Шенгенската система - и сега това го правим като надежден партньор.

Това, че фондовете за България се отблокират, е доверие в аванс, коментира премиерът.

В такова трудно време, когато България се оказва притисната от изключително големи потенциални политически и икономически щети, ЕК чувства голяма отговорност да работи с България, за да може тя напълно да се възползва от членството си в ЕС, заяви зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

Тя съобщи, че е постигнато споразумение за създаването на общ екип от България и от ЕК, така че девет милиарда евро от еврофондовете за нашата страна да могат да работят за държавата.

Георгиева отбеляза, че всички спрени европейски програми за нашата страна, в това число "Регионално развитие", се възстановяват.

"По новите програми има близо 16 милиарда евро за България, работата започва веднага, за да може парите да работят за нашите хора. Ще продължим активно да съдействаме на България, за да се възползва и да бъде сред "първите на опашката" за новия инвестиционен план на ЕК, когато той стане реалност", посочи Георгиева.

България е велика нация и зад нея стои цяла Европа. Европейската комисия няма да приеме никакви шантажи по енергийните въпроси, категоричен е Жан-Клод Юнкер.

Какво още каза председателят на ЕК >>