Украинският президент Володимир Зеленски, който участва в конференцията по сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, заяви, че е благодарен за разрешението на Вашингтон Украйна да атакува цели на руска територия по границата с Харковска област с предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС, но добави, че това не е достатъчно, предаде Ройтерс. 

Вчера пред "Укринформ" директорът за Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом Майкъл Карпентър заяви, че американският президент е инструктирал екипа си от експерти по сигурността да промени указанията за използване на американски оръжия от Украйна за поразяване на военни цели на руска територия така, че разрешението да не се отнася за употребата на тактически ракети с голям обсег АТАКМС. 

"Това се случва в контекста на руската офанзива в Харковска област, след която украинската страна дойде при нас и поиска разрешение да нанася удари по цели в Русия, откъдето са обстрелвани украински позиции, села и градове", добави Карпентър. Той подчерта, че Байдън, веднага след като е получил молбата от страна на Киев, "е наредил на екипа си по национална сигурност да промени указанията, за да даде възможност за (нанасянето) на такива контраудари".

Карпентър го нарече "директен отговор", който осигурява възможност за трансгранични контраудари. Въпреки това той уточни, че решението е насочено към спиране на руската офанзива и "не се отнася за АТАКМС или удари с голям обсег".

Ден по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди официално, че президентът Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да нанася удари с американско оръжие по военни цели на територията на Руската федерация, отбелязват "Укринформ" и БТА.

По думите на украинския лидер, който направи изявление след срещата си с американския министър на отбраната Лойд Остин, Русия използва много летища, за да извършва нападения на украинска територия, "знаейки, че Украйна не разполага със системи и разрешение да отговори".

Зеленски подчерта, че е благодарен за разрешението на Вашингтон Украйна да атакува цели на руска територия по границата с Харковска област с предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън ХАЙМАРС, но добави, че това не е достатъчно. 

Украйна се опитва да спре ново настъпление на руските сили в Харковска област, предприето повече от две години след началото на инвазията.