Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" получи дарение високопроходима линейка от най-висок клас, специално оборудвана за новородени и деца. Тя е на стойност 426 хиляди лева и е дарение от АЕЦ "Козлодуй".

Снимки на линейката ВИЖТЕ ТУК >>> 

Директорът на болницата д-р Благомир Здравков посрещна новата линейка, която е на разположение от вчера.

"Тя отдавна е необходима на болницата", каза д-р Здравков и обясни, че лечебното заведение от години извършва републикански трансфер на деца от цялата страна и затова ежедневно се налага пациенти да бъдат трансферирани в различни лечебни заведения.

"Тази линейка осигурява възможност критично болни деца от недоносени и новородени до големи да бъдат абсолютно сигурно транспортирани, като реанимационната техника е най-висок клас, автомобилът - също", добави д-р Здравков, цитиран от БТА. 

Снимка: БТА

"Тази универсалност на линейката се осигурява от възможността на платформата да се качи кувьоз за новородени и недоносени деца и носилка за по-големите пациенти. Апаратурата вътре е съобразена с всички европейски стандарти за реанимация в транспортни средства и е от най-висок клас. Самите носилка и кувьоз са адаптирани към авиационни транспортни средства, не само към хеликоптер, но и самолети", обясни директорът на болницата.

Д-р Благомир Здравков, директор на специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" 

Снимка: БТА

По думите му СБАЛ "Проф. Иван Митев" е една от структурите в страната, която осигурява трансфер на критично болни деца с въздушен транспорт, включително към други държави. Той посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост се очаква да бъдат финансирани седем такива линейки от най-висок клас, с които да бъдат покрити нуждите на страната.

Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", заяви, че това дарение е част от социалната функция на електроцентралата.

Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БТА