За около две години - две години и половина ще има път до терена за новата детска болница, а 600-метровият участък от "Струма" ще се е готов преди началото на летния сезон - това обяви в ефира на Нова телевизия служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова.

"Докато се строи сградата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се ангажира да изгради и последната част от Околовръстния път на София. Изчакваме представители на общината да се включат в специална група, която работи по проекта", посочи министърът относно детската болница. 

Тя заяви, че министерството съкращава вътрешните срокове за придвижване на документацията по строежа. Има много дейности по разрушаване на стара сграда и разчистване на терена, коментира Коритарова, но не се ангажира със срок за завършването на строежа.

По повод ремонта на "Дунав мост" при Русе, който започва в края на юни, служебният министър каза, че той няма да задълбочи "кризата при преминаването". "На моменти може да има забавяне, защото една от лентите ще бъде затваряна частично. За кратко ще има пълно затваряне, но това няма да е в първата година на строителството. Ремонтът се очаква да приключи в рамките на две години", припомни Виолета Коритарова.

По думите ѝ настилката на магистрала "Тракия" в района на Ямбол и Сливен е лоша, тя ще бъде ремонтирана през есента.

Продължава работата по магистрала "Хемус", след като известно време не се работеше. Сега тези участъци трябва да се санират, за да се превърнат в строителен обект. Тази година се очаква да бъдат готови 17 км, а догодина още 26 км от нея, каза Коритарова и допълни, че в същото време по два от тунелите на "Хемус" дейностите по ремонт ще приключат до края на месеца.

"Установих забавени проекти по Плана за възстановяване, когато встъпих в МРРБ. Затова и поисках вътрешен одит", добави служебната министърка. Тя отхвърли твърденията на предшественика си Андрей Цеков, но изрази опасения, че държавата може да загуби средства.

По повод удължаването на магистрала "Струма" министър Коритарова беше категорична, че 600-метровата отсечка край Симитли ще бъде построена. "Да, те ще бъдат построени. В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон", обеща тя.