Изненадващата поява на украинския президент Володимир Зеленски на най-голямата конференция по сигурността в Азия "Диалог Шангри-Ла" доминираше в днешната ѝ програма, след като преди това министърът на отбраната на Китай разкритикува "сепаратистите" в Тайван и предизвика остър отговор от страна на правителството в Тайпе, предадоха Ройтерс и БТА.

Облечен в характерната си тениска в цвят милитари, в последния ден на форума, Зеленски се обърна към делегатите на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур с молба за подкрепа и участие в срещата на върха в Швейцария по-късно този месец, целяща да донесе мир в опустошената от войната страна.

"Убедени сме, че нашият свят иска да бъде обединен и да бъде способен да действа в пълна хармония", каза той в залата, пълна с делегати в официално бизнес облекло и военни униформи.

Агенция Ройтерс първа съобщи, че украинският лидер ще има изненадващо участие във форума, което беше и неговото второ посещение в Азия след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Зеленски заяви на пресконференция, че не е успял да се срещне с китайската делегация и не скри разочарованието си, че Пекин няма да се включи в Международната среща за мир в Украйна, която е планирано да се състои в средата на този месец в Швейцария.

"Китай, за съжаление, работи за това страните да не дойдат на мирната среща на върха", каза той.

По-рано министърът на отбраната на Китай, Дун Цзюн, предупреди, че перспективите за мирно "обединение" с Тайван са подкопани, и се зарече, че ще бъде направено така, че островът никога да не получи независимост.

Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия, въпреки категоричните възражения на правителството в Тайпе, а миналия месец организира военни учения около острова, разгневен от встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, когото Пекин нарича "сепаратист".

"Тези сепаратисти наскоро направиха фанатични изявления, които показват, че са предали китайската нация и своите предци. Те ще бъдат приковани за позорния стълб на историята", каза Дун.

Той добави, че макар Китай да се е ангажирал с мирното обединение с Тайван, Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) "ще остане силен гарант за националното обединение".

Тайванският съвет по въпросите на отношенията с Китай, каза в отговор, че дълбоко съжалява за тези "предизвикателните и неразумни" коментари на китайския министър, и отново подчерта, че Китайската народна република никога не е управлявала острова.

Китай неведнъж е заплашвал със сила Тайван на международни форуми, а заплахите му са в нарушение на Устава на ООН, се казва в изявление на Съвета.

Представител на САЩ, пожелал анонимност поради деликатността на въпроса, заяви, че в речта на Дун не е имало почти нищо ново.

"От три години насам всяка година в "Шангри-Ла" идва нов китайски министър на отбраната", каза източникът. "И всеки път той произнася реч, нямаща нищо общо с действителната роля на НОАК в региона, а тя е да упражнява принуда над другите. Тази година не беше по-различно", добави той.

Речта на Дун беше произнесена ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви пред делегатите, че Индо-тихоокеанският регион остава ключов за САЩ, независимо че сега във фокуса на вниманието им са доставянето на военна помощ на Украйна и войната в Газа.

"Нека бъда ясен - сигурността на САЩ е гарантирана само ако сигурността на Азия е гарантирана", каза Остин. "Ето защо САЩ отдавна поддържат присъствие в този регион", добави той.

Дун и Остин в петък проведоха в кулоарите на конференцията среща, която продължи повече от час, като това беше първият им разговор лице в лице.