Списъкът "Магнитски" е инструмент, разработен от Конгреса на Съединените американски щати преди няколко години, който цели две неща: позволява на САЩ да идентифицираме личности, които смятаме, че са упражнявали корупционни практики в ущърб на своите общества и да посочва, че тези личности действително са извършвали такива практики. Второто предназначение на списъка "Магнитски" е да функционира като начин да се насърчават личностите да променят своето поведение. Той има известен успех. Той е глобален списък, не е ограничен до определен регион или държава.

Това заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен в ексклузивно интервю за предаването на Милена Милотинова "Брюксел-1".

"Списъкът "Магнитски" не е свързан по никакъв начин с безвизовото пътуване. Надявам се, че България ще изпълни изискванията по време на моя мандат като посланик тук. Не знам дали това ще се случи, но ние работим в тясна връзка със своите български приятели, за да им дадем много ясен план за действие какви са изискванията. Те са еднакви по целия свят", обясни Мертен.

По думите му посолството на САЩ не се намесва във вътрешнополитическия живот на България.

"Не се намесваме във вътрешнополитическия живот на България. Правим едно и също - застъпваме се за политики, които са важни за нас. Като например - за гласувания в ООН и други международни организации, където бихме искали България да ни подкрепя за различни позиции, също и в рамките на НАТО и в други форуми, където членуваме заедно. Това е нормално дипломатическо поведение и комуникираме с различни представители на българската държава. Опитваме се да стимулираме инвестициите тук от страна на американски компании, но това е стандартна дипломатическа дейност. Ние не се намесваме във вътрешната политика. Не казваме на хората какво да правят. Ако бъдем попитани за нашата позиция относно гласуване в ООН, или нещо подобно, обясняваме какво мислим и защо мислим така", подчерта Мертен.

Попитан за позицията на САЩ за антибългарските кампании, които съседна Република Северна Македония води - и срещу България, и срещу македонски българи и техните права, Н. Пр. Кенет Мертен, заяви:

"Ние не подкрепяме диалог, насърчаващ дискриминация, омраза или неприязън, демонстрирани от която и да е страна по отношение на съседни държави или общности в страната. Осъждаме всякаква дискриминация. Не мислим, че това е от полза за междусъседските отношения, или пък за отношенията между различните общности в определена страна. Важното е да не се забравя, че е постигнато съгласие, че има споразумение, подписано преди около две години между Република Северна Македония и Европейския съюз. Мисля, че тези страни (б.р. - страните от региона), включително и Северна Македония, трябва да работят за постигане на критериите за членство в Европейския съюз," коментира Мертен.

По отношение на дебата у нас за Уестингхаус и критиките на опозицията, че с Уестингхаус страната ни обслужва американските интереси, дипломатът отговори:

"Виждам това по коренно различен начин. Мисля, че това, което прави Уестингхаус, като предоставя гориво на АЕЦ Козлодуй, и построявайки нов реактор, е да дава избор на България, да дава различни възможности на България, така че тя да не е обвързана с един единствен доставчик и да не става потенциален обект на рекет от страна на този доставчик. Нашата позиция що се касае за целия енергиен сектор е, че диверсифицирането на доставчици, независимо дали става дума за ядрено гориво или за газ, или нефт, е добро за всяка държава, не само за България. Ние смятаме, че България направи чудесни стъпки за диверсифициране на своите доставки на газ, на нефт, и сега - на ядрено гориво. Смятам, че това е много важно за дългосрочната сигурност на България. Същото би се отнасяло и за собствената ми страна."

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО