Иран е привикал вчера шведския шарже д'афер, за да изрази протеста си срещу "безпочвените и пристрастни" обвинения от страна на представители на Швеция, предаде Ройтерс. Световната агенция се позова на информация на иранската новинарска агенция ИРНА.

В четвъртък шведското контраразузнаване СЕПО обяви, че е научило, че режимът в Иран използва престъпни мрежи в Швеция, за да извършва актове на насилие срещу други страни и срещу отделни хора.

Отношенията между двете държави се изостриха след изгарянето на копия от Корана - свещената книга на мюсюлманите, в Швеция, припомня Ройтерс.

В Иран предстоят предсрочни избори за президент, свикани заради смъртта на Ебрахим Раиси при хеликоптерна катастрофа. Вчера твърдолинейният бивш ирански президент Махмуд Ахмадинеджад се регистрира за участие във вота, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Санкционираният от САЩ бивш началник на Революционната гвардия Вахид Хаганиан също е сред кандидатите, регистрирали се за участие в изборите. 

Хаганиан, който е приближен на върховния лидер аятолах Али Хаменей, заяви пред репортери след вписването си като претендент, че се кандидатира въз основа на "опита си след 45-годишна служба в президентството и канцеларията на (върховния) лидер". През 2019 г. американското Министерство на финансите постави Хаганиан в списък от девет физически лица, които са част от "най-близкото обкръжение на Хаменей и са отговорни за извършването на репресии както у дома, така и в чужбина".

Иран казва, че повечето наложени от САЩ санкции са продукт на безпочвени обвинения.

Като кандидати за изборите се регистрираха и бившият парламентарен председател Али Лариджани, изявена фигура сред иранските консерватори, и Абдолнасер Хемати, бивш управител на централната банка.

На 11 юни така нареченият Съвет на пазителите на конституцията ще обнародва списък с допуснатите от тях до участие в изборите.