Украинска водноелектрическа централа на река Днепър, близо до град Запорожие, е "в критично състояние" след руска ракетна атака, съобщиха снощи местните власти, цитирани от ДПА и БТА. 

Експерти трябва да дадат оценка на безопасността за язовира, в който е изградена централата, каза началникът на областната военна администрация на южната Запорожка област Иван Фьодоров пред украинската държавна телевизия.

"За момента двата бряга са напълно откъснати един от друг, така че местните жители няма да могат да прекосяват водното пространство", уточни той.

Днепърската ВЕЦ е атакувана неколкократно през последните месеци от руските въоръжени сили, припомня ДПА. Пожар избухна след масирано ракетно нападение в края на март. Тогава тя претърпя сериозни щети и трябваше да преустанови за кратко дейността си, добавя агенцията.

В нощта срещу събота водноелектрическата централа отново е била поразена и движението през язовира е било временно спряно. Украйна изгуби над осем хиляди мегавата от мощността на електрическите си централи от началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. в резултат от военните действия, като това доведе до режим на тока и покачване на цените на електрическата енергия.

Володимир Зеленски пристига за участие в 21-то издание на конференцията по сигурността "Диалог Шангри-Ла", организирана в хотел "Шангри-Ла" в Сингапур

Снимка: БТА/АП, Vincent Thian
 

Тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е обсъдил отбранителните нужди на Киев с американския министър на отбраната Лойд Остин в кулоарите на конференцията по сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, предаде Ройтерс.

"Обсъдихме най-важното - отбранителните нужди на нашата страна, укрепването на украинската противовъздушна отбрана, коалицията "Ф-16" и подготовката на двустранно споразумение за сигурност", заяви Зеленски в социалната мрежа "Телеграм".

Украинският президент обяви също, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс.

Зеленски не скри "разочарованието си", че някои световни лидери все още не са потвърдили участието си във форума в Швейцария, до който остават около две седмици, отбелязва Асошиейтед прес. Той не назова поименно определена страна, но евентуалното участие на Китай, най-важния съюзник на Русия, напоследък е една от основните теми около предстоящата среща в алпийската република.

Китайският министър на отбраната Дун Цзюн, който по-рано направи изказване на "Диалога Шангри-Ла", не беше в залата, докато Зеленски отправяше призива си.

В конференцията по сигурността присъстват държавни глави, министри и други официални лица от 55 страни.