"Цял ден ние браним правителството, тези, които най-много говорят срещу нас. Ако не бяха ГЕРБ и ДПС днеска, нямаше да има това споразумение. Арогантно поведение дни наред, самовлюбеност и когато видяха снощи зора - хайде всички заедно. Когато ГЕРБ и ДПС застанат зад някого, те го подкрепят. Без нас нямаше да има споразумение". Това каза в Сливен при откриването на предизборната кампания за местните избори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на постигнатото примирие с енергетици и миньори.

Той се възмути, че ситуацията е абсурдна, а арогантното поведение на партньорите на ГЕРБ в управлението продължава дни наред. "Това са фактите", обобщи Борисов.

Според него е можело още през миналата седмица да се стигне до споразумение с протестиращите.

"Денков е казал, че ако не подпишем Териториалните планове и не получим парите по Плана за възстановяване, няма да има бюджет. Няма да има пенсии, ако не дойдат брюкселските пари", продължи Борисов.

"В целия разговор за затваряне на мини няма отговор за заместващата мощност. Както се спрат, какво правим? Трябва да се намалят вредните емисии, с какво ще ги заменяме? Слънце и въздух, като няма, батериите като се изтощят - с какво ще ги подменяме? Много важен разговор за бъдещето на България. От най-големия износител на ток ще се превърнем във вносител", заяви Борисов. Три години шикалкавеха за Плана за възстановяване, каза той и припомни, че същото е било и със земеделците. 

Борисов описа сложната ситуация, в която се намира ГЕРБ: "Хем не можем да говорим срещу тях, хем цял ден ги браним". 

"Трябва да показваме направеното и да кажем на хората, че в който град се подведат, същото ще е в общинските съвети, което стана в държавата", предупреди Борисов. И отбеляза, че за последните 3 г. няма един лев, вкаран в общините.

"Разчитам на здравия разум на хората. Този спазъм в обществото, който бе продиктуван от много сили - ГЕРБ бе наричан партия на властта. Бяхме подложени на нечувано политическо гонение. ГЕРБ не мръдна. Заздрави се, прочисти се. Затова е първа политическа сила, въпреки мракобесието. Сега казват, че темел на ГЕРБ били кметовете - да ударят кметовете, това е целта. Мога да ги разочаровам. ГЕРБ се изгради като силна партия - от младежи, улегнали хора, средната класа. Все повече от модерните професии. ГЕРБ стана модерен, показа, че със своите структури може да се пребори за централната власт. Хората всеки ден виждат разликата между нашето управление и тези няколко месеца", увери Бойко Борисов.

"Не ни е нужно да агитираме. Само показвайте. Не споменавайте опонентите", обърна се към членовете и симпатизантите лидерът на ГЕРБ. 

Борисов отбеляза, че листата на ГЕРБ в Сливен е изключително силна. "За съжаление, нямаме такова ниво в сегашното правителство. Листата за общински съветници ми хареса много. Огромна част млади хора и друга - хора с професионален опит, мъдри. Абсолютно се доверявам на избора на общинското ръководство за Общинския съвет. На много места връщах, коригирах, сменях. За Сливен имам обица на ухото - каквото ми изпратиха, подписах", заяви той.

Снимка: Скрийн, фейсбук

Борисов отбеляза, че войната в Украйна влияе и в региона, и в България. "Затова сме длъжни да подкрепяме това правителство. Ако бяхме се дръпнали с колегите от ДПС, днес всичко щеше да приключи. Искаме ли го? Аз лично - не.", обясни той, визирайки помощта, която ГЕРБ и ДПС са оказали на ПП-ДБ при преговорите с енергетиците днес.

Борисов призна, че се изкушава да каже още много неща, но утре ще трябва да гласува с тези, срещу които говори. 

"Знаете, че съм вярващ човек. Господ бави, но всичко се вижда и лъжите и за язовирите, и за ББР, и за крадените пари..." , добави лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Скрийншот, Фейсбук

Срещата бе открита от сливенския депутат Десислава Танева, която заяви: "Доказахме, че по-добри от ГЕРБ няма". Танева благодари на симпатизантите и членовете на партията, че са останали верни, въпреки пропагандата срещу тях.

"Област Сливен е една от двете области, в които всички общини се управляват с мандати на ГЕРБ", отбеляза тя. Излъчени бяха и видеа, обобщаващи постигнатото в местната власт за последните 4 г., а кандидатите за нови мандати посочиха какво ще правят оттук нататък - да работят за хората.

Първи бе кметът на Твърдица Атанас Атанасов, след това на сцената излезе Коста Каранашев, който се впуска в битката за трети мандат в Котел. В Нова Загора кандидат за кмет е Галя Захариева, която довърши последния мандат на покойния Николай Грозев (управлявал от 2007 г. насам) и излиза за редовен мандат.

Досегашният кмет на Сливен Стефан Радев благодари на екипа си и на силния отбор на ГЕРБ. "Единственият ни опонент са предизвикателствата пред общината, за да водиш дебат, трябва да имаш идеи, визия, готови решения - правим го вече 8 г. Свободата е преди всичко отговорност. Лесно е да се върнем, където бяхме преди 8 г. - борехме се за оцеляване, сега може да мечтаем. Това се нарича стратегическа промяна", заяви кандидатът за кмет. И призна, че част от приоритетите в програмата му не могат да бъдат завършени за 4 г., документът е стратегия за развитие на общината.

"7 са приоритетите на екипа с номер 7 в интегралната бюлетина. Първият е икономическо развитите, което включва създаването на Индустриален парк. Втори приоритет е детското здравеопазване, подкрепа на местните лекари и инвестиции в здравни служби и линейки. Ще се продължи градоустрояването на кварталите, ще има пари и за образователна инфраструктура. Предвиждат се и нови социални услуги. Има план за нов парк, военният министър Тагарев е обещал парка на бившия парашутен блок. Дошло е и времето да поискаме нова спортна зала с 1000-15000 места", заяви кандидатът за кмет. Всички добри идеи, получени по време на кампанията, пък щели да бъдат дописани в програмата, обеща Стефан Радев.

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Платена публикация