Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува кабинета за подхода към протестиращите и липсата на диалог, но в същото време потвърди, че партията му продължава да го подкрепя. Той обаче не приема "арогантното поведение" на властта и това, че териториалните планове за плавен преход на регионите с въглищни централи са били първо изпратени в Брюксел, а след това миньорите били поканени на среща.

"Ние нямаше да го докараме дотук", каза Борисов в Пловдив с уговорката, че това щеше да бъде така, ако той е бил премиер в момента.

"Ние оставихме план за възстановяване, ние бяхме приели компромиси плавно във времето да се извеждат тези мощности, ЕК беше приела компромиси, синдикати и работодатели знаеха, дотирахме и миньори, и въглища. Сега преговорите се водиха от колегите, както виждате, не ни и канят на среща с министъра, премиера. Вчера гледах едно интервю на г-н Василев - ако някой ги съветва така да комуникират с разгневена общност, не е правилно", категоричен е Борисов.

"Защото това са български граждани, надали на тях им е приятно да препятстват други български граждани да си отидат по домовете и да правят бизнес", добави той за блокадите на миньори и енергитици по пътищата. По думите му някои от нещата, които са техни искания, могат да бъдат чути и направени при добра комуникация. "Просто трябва да се успокои разговорът, арогантното поведение... Всеки се бори, всеки иска да е добре", коментира лидерът на ГЕРБ.

И разкритикува правителството, че са се направили на много силни - "планът е изпратен, всичко е приключило".

"Да, ние подкрепяме тези министри, но начинът на комуникация е изключително грешен", обобщи Борисов. "Това, че набутаха фирмите там, ето и на работодателите им е направило впечатление. Просто диалогът трябваше да продължи не при свършен факт", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Борисов потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи вдигането на ДДС на 20% и за ресторантьорите, които сега работят при 9-процентна ставка. Напомни, че отново на хоризонта настъпва коронавирусът.

"Аз лично разговарях с Асен Василев и му казах, че ние в бюджета няма да подкрепим и той няма да мине", каза Борисов и добави, че и другите партии няма да подкрепят намерението на финансовия министър. "Дори и тук трябва с много такт, срещи, да се обясни кое как", видя липса на диалог между властта и бранша Борисов.

Той обясни още, че смяната на шефовете на службите не са на дневен ред, защото има много по-важни неща пред държавата. Освен това изтъкна, че те работят отлично с партньорските служби.

"Всичко свършихме, сега стигнахме до службите. Има няколко факта, които не са истини. В момента ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите, това го знам от първо лице", каза Борисов и припомни за награждаването на шефа на ДАНС Пламен Тончев от САЩ.

"Не мога да кажа, че с нещо са ми направили впечатление, че трябва да бъдат незабавно сменени", не е съгласен Борисов с твърдението на лидерите на ПП и ДБ, след като Кирил Петков заяви, че държат на реформата в спецслужбите и внасят проектозакона си. Намерението им беше да слеят военното с цивилното разузнаване, което беше по идея на Атанас Атанасов, подал оставка като шеф на ресорната комисия за службите в НС в знак на протест, че коалиционните партньори го бламират.

"Това ще се говори след изборите, сега има много по-належащи неща за вършене. Да не ни провокират с внасяне на законите, ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим", отсече Бойко Борисов. И припомни, че в службите работят кадри, назначавани при кабинета "Петков" и при служебните правителства на президента. "Там няма нито един човек, който да се е усмихнал на наша снимка, всичко е изринато и изчергатано, само техни хора", добави той.

"Освен това аз съм против депутат от управляващата партия да отива да става шеф на служба", каза лидерът на ГЕРБ и защити разбирането си, че службите трябва да са национални, а не да ги оглавяват хора от партиите.

Борисов разкритикува партньорите от ПП-ДБ и за това, че в петък оставили сами ГЕРБ срещу опозицията в парламента по време на скандала, когато БСП, ИТН и "Възраждане" окупираха трибуната заради териториалните планове, докато се обсъждаше енергийният закон.

"Оставиха ни вечерта ние да защитаваме закона за енергетиката, а те отидоха на предизборна кампания", коментира Борисов, като добави, че в същото време Кирил Петков е бил във Виена. "Няма лошо, но в ден, в който половината държава е блокирана и в парламента сме оставени ние сами... Не е честно в петък да ни оставят сами там, за да се стигне до блъскане и бой", изрази недоволството си от партньорите в некоалицията Бойко Борисов.