Въглищните централи ще работят до 2038 г. - това е потвърдил лично финансовият министър Асен Василев на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в която са участвали и депутатът от ДПС Делян Пеевски и Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). 

Борисов определи срещата като работеща, като изброи, че са постигнали съгласие:

  • Да не може да се изграждат соларни паркове върху мини, язовири и хвостохранилища.
  • Скъсяват се сроковете - до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.
  • Всеки, който иска да напусне, ще му се изплатят 36 заплати, има възможност, гарантира още финансовият министър. 

"Надявам се на Министерски съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите", заяви Борисов.  

Делян Пеевски обяви пред медиите, че на срещата са се разбрали и да има държавно предприятие за рекултивация на мините. "Уточнихме да има пълна заетост, за хората, които ще бъдат освободени, в тип държано предприятие, а който не иска да отиде в него, да му се изплатят веднага 36 заплати. Държавното предприятие включва рекултивация на мините и др. дейности. Очакваме правителството да ни го представи като план, как точно ще бъде, но не може хората да останат без работа", посочи депутатът.

Според него "има разум у финансовия министър", той се надява Василев да уведоми премиера за разговорите, да седнат и да се разберат със синдикатите, защото не може да има такива протести и липса на диалог. Енергийният министър да се прибира и да си решава проблемите, препоръча представителят на ДПС. И добави, че е логично, ако не си свърши работата, да си тръгне сам.

Извън темата за енергетиците, Пеевски каза, че Василев склонил ДДС за ресторантьорите да остане 9%. Единственото, което ще иска от тях, е да предложат как да се изсветли бизнесът, посочи още Делян Пеевски. "Ние бяхме ясни - 20 на сто няма да се случи за ресторантьорите", подчерта той. След разговорите днес щяла да отпадне и идеята на Асен Василев за въвеждане на бонус срещу сигнал за укрити доходи.

Днес в извънредно заседание на МС следобед е предвидено да се разгледа проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 - Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата. 

По-рано премиерът Николай Денков обясни, че днес трябва да бъдат приети териториалните плановете, а утре да се изпратят към Европейската комисия, за да не изгуби страната ни, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове". 

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски пък настоя да се прави разлика между затваряне с извеждане от експлоатация и посочи, че 2038 г. е годината, определена за извеждане от експлоатация на топлоенергийните централи. "В момента няма одобрени териториални планове и комплексът не работи на пълния си капацитет и това е достатъчно, за да покаже ефекта от декарбонизационните политики", отбеляза той пред журналисти. 

Енергетици и миньори протестират днес в различни части на страната. По повод на това лидерът на ГЕРБ коментира, че "блокирането на движението не е изход, тормози много други граждани".

Междувременно в деловодството на Народното събрание беше внесен проект на решение за отсрочка от един месец за изпращане в Брюксел на териториалните планове за справедлив енергиен преход. На председателския съвет трябва да се реши дали да бъде свикана извънредна енергийна комисия и дали проектът на решение да бъде обсъден и подложен на гласуване още днес в пленарната зала.

В проекта, под който са се подписали от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", се настоява да бъде изпълнено решението на Народното събрание за ревизия на плановете за въглищните централи; да бъде задължен Министерският съвет до 15 октомври да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на решението на парламента; иска се и доклад за предприетите действия и постигнатите резултати и подписване на споразумение за справедлив преход със синдикатите в срок до 20 октомври.