"Започва участието ми в Първия каспийски икономически форум в "Аваза". Събитието дава възможност на страната ни да развие мрежата си от партньорства в Каспийския регион. България има желание да надгражда дългогодишното си сътрудничество с прикаспийските страни, както в рамките на двустранните отношения, така и в рамките на отношенията на ЕС с този регион" - това написа тази сутрин премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. Още повече, след подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море нараства неговата привлекателност като партньор във всички области - инвестиции, енергетика, транспорт и комуникации, търговия, развитие на науката. Устойчивата свързаност на Каспийския басейн с Европа ще допринесе за изграждането и развитието на качествена инфраструктура, за подобряване на икономическата, социалната и екологична среда и ще гарантира транзит на стоки и услуги в общ интерес", допълни министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

В рамките на форума Борисов проведе среща с първия вицепрезидент на Ислямска република Иран Есхаг Джахангири. Двамата обсъдиха в "Аваза" двамата обсъдиха развитието на отношенията между България и Иран, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът отбеляза, че двустранното сътрудничество се развива на базата на 122 годишна история на установени дипломатически отношения и взаимно уважение. Българският министър-председател сподели добрите си впечатления от посещението си в Иран през 2016 година. Визитата на премиера Борисов в предишния му мандат беше първа по рода си за последните повече от 20 години.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху работата по изпълнението на договореностите от 19-тата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По думите му те са показателни за желанието на България да продължи сътрудничеството си с Иран.

Снимка: Министерски съвет

Борисов е на официално посещение в Туркменистан, където с руския му колега Дмитрий Медведев ще обсъдят днес въпроса за доставки на туркменски газ през Русия.