Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Убеден съм, че двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в курорта "Аваза", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Вижте снимки

Премиерът Борисов е изтъкнал желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области като търговията, строителството, енергетиката и туризма.

Министър-председателят е изтъкнал потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа.

Българският премиер е акцентирал върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и е посочил сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според Бойко Борисов газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България.

Министър-председателят е изразил готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов е посочил инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов е благодарил на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер е поздравил Бердимухамедов за инициативата и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие.

Министър-председателят Борисов е отправил покана към президента на Туркменистан да посети България.