Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май, съобщиха от преслужбата на Министерски съвет. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност.

Преди дни говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че България проявява, както и по-рано, заинтересованост да участва в големите международни енергийни проекти. Песков коментира, че това е отделна тема, която изисква гаранции от българската страна.

Самият Борисов по време на правителственото заседание миналата седмица потвърди за интерес към проекта АЕЦ "Белене" от няколко държави и напомни условията, които България поставя в преговорите със страни инвеститори по проекта: да няма клаузи за задължително изнасяне на ток и да няма държавни гаранции по проекта. По думите му България ще се опита да построи втората атомна централа, за да не загуби досега вложените 3 милиарда и половина лева в проекта. Той призна, че се е оказало, че двата доставени от Русия реактори не са толкова скъпи, колкото се е очаквало и че ако не бъдат използвани, трябва да бъдат изложени в музей.

Вчера президентът Румен Радев пожела на правителството да оползотвори доверието, което се изгради при неговото посещение наскоро в Русия.

Политологът от ТРЕНД Анастас Стефанов прогнозира пред Дир.бг, че  България може да се опита да играе балансираща роля в отношенията си с Русия, както и между тези Русия и ЕС. Страната ни може да получи добра вест за хъба "Балкан".