Премиерът Бойко Борисов бързо се пренесе от Велинград, където беше на обиколка с джипа днес, в "Техпарк" в София, за да присъства на символичната първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър. 

Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията присъстваха още Росен Плевнелиев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър - България".

"От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и, малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас'', похвали се премиерът.

Той припомни как с президента Росен Плевнелиев са стояли на дивана в Бояна и един час говорили за "Технопарка", а Мария Габриел още тичала по поляните в Гоце Делчев.

"С 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега'', каза още Борисов. Той не пропусна да се обърне към работниците да не строят до 12-ти юли, тъй като дотогава е ретроградният Меркурий.

На въпрос за отношенията му с президента, Борисов каза: "Никого не нападам, медиите казват после, че водя война".

Какво представлява суперкомпютърът

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи, каза Борисов. 

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Премиерът Борисов даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа. "Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес", посочи премиерът Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.