Около 50 млрд. лева е печалбата за България от "Турски поток" за следващите 80 г. за България. Това е чиста печалба, това е и истината. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде пресконференция в централата на партията, по повод това какво се случва в сектор "Енергетика" и как се отразява газовата криза след спирането на доставките на природен газ от страна на "Газпром". Заедно с него в брифинга участваха още Теменужка Петкова, Делян Добрев и депутатът Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. 

Освен за проблемите в енергетиката, в пресконференцията стана въпрос за управлението на страната и войната в Украйна. 

"Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление", заяви Борисов и цитира изказване на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция.

"Можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ", цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че по построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ.

"Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация", обяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ цитира и изказване на Александър Николов, в което той казва, че дълго време е твърдяно, че "Турски поток" щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години.

"Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,5 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на "Булгартрансгаз". Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави около 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби", добави Борисов.

"Корнелия Нинова казва, че България трябвало да възстанови разговорите с "Газпром". Асен Василев твърди точно обратното. На кой от двамата трябва да повярваме. А от пресконференцията преди дни разбрах, че не само не се уважават, те се мразят и се ненавиждат", добави Борисов.

"През гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ - 2 млрд. през "Кулата" и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция". Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. Така че твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ, е смешно, каза го Асен Василев", продължи Борисов.

"Българският народ е инвестирал половин милиард. Забавихме се заради гръцките фирми в конектора. Една година не строиха в Гърция заради ковид. Гърците сега трябва да правят компресори. Ние наслагахме 17 от най-добрите компресори по трасето. Това сме направили и инвестирали умно. Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме изцяло", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Слушам и Мартин Димитров, който коментира как аз още 2009 г. съм искал да започне да се строи газовата връзка. Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок пред мен. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. А идваше и навеждаше глава", каза още Бойко Борисов.

"Друга опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея. Доставяли сме газ включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро, допълни Жечо Станков от ГЕРБ-СДС. - Лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от "Газпром". Това стана като вкарвахме газ от други места - САЩ, Катар и всички други възможни места".

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова лъжата за проекта "Балкански поток" е бил изградена след гласуване с абсолютно мнозинство в парламента.

"Когато някой казва, че ГЕРБ е реализирал този проект в услуга на този и онзи, трябва да се знае, че някой или не познава фактите, или лъже", каза още Петкова и добави, че друга неистина са твърденията, че проектът "Балкански поток" нямал връзка с българската газопреносна мрежа.

"Такава връзка има на 5 места. Друга лъжа, свързана с "Балкански поток" е, че той е построен с парите на българските данъкоплатци. Общата цена е 2,584 млрд. лв., в която влизат и 350 млн. лв. за закупуване, доставка и монтаж на 7 компресора. Целият проект е построен изцяло със средства на "Булгартрансгаз" и привлечен капитал. От хазната не е даден и 1 лев, но ползата ще е за целия български народ. Приходите от транзитни такси ги получаваме регулярно. 683 млн. лв. са приходите за "Булгартрансгаз", обясни Петкова.

Делян Добрев, бивш министър на икономиката, обърна внимание на това кой е новият директор на "Булгаргаз".

"Людмил Йоцов е новият директор на "Булгаргаз". Той идва от една частна фирма "МЕД", на която е бил директор. Тази частна фирма ще бъде все по-актуална от тук нататък. Ще е все по-актуална до края на годината. Не е вярно, че България е запазила капацитет на терминала в Гърция. Всъщност фирма "МЕД" е запазила този капацитет, запазила е танкер. Не е проблем, че не купуваме вече от "Газпром". В момента държавата е на колене пред частните търговци на горива. Това е смърт за индустрията, смърт за икономиката. Решението е разликата в цената, тези 20-30 ил и 40% по-скъп газ заради посредниците да ги плати държавата", обяви Добрев.

Бившият икономически министър добави, че хранилището в Чирен е празно и е запълнено на 18%, докато хранилищата в Полша са резервирани над 80%.

"Това е скандал. Говорят, че от 1 месец знаят за предстоящите спиране от "Газпром". Далаверата е около 100-ина милиона на месец. В хранилището Чирен, ако падне капацитетът още надолу, то не може да се ползва. Сиреч, нямаме хранилище в момента. ГДНП да провери защо хранилището е изпразнено, а не е напълнено", намеси се още Борисов.

Бившият премиер заяви, че правителството може да разчита на подкрепата на ГЕРБ за изпращане на военна помощ за Украйна.

Борисов каза още, че би помогнал на управляващите да пренастроят системата за газ и да стане независими от "Газпром", но да се махнат посредниците.

"От 1-2 дни съм по-притеснен за войната. Като слушам изказването на диктатора, като гледам решението на германския парламент, решението на САЩ и Франция да изпратят тежко оръжие за Украйна. Вчера загубих време да попрочета как е започнала Втората световна война. Никой не е очаквал, че започва най-чудовищната война в историята. Вчера Путин каза, че решението вече е взето. Вече започвам сериозно да се притеснявам. Затова трябва да сме много плътно до Западния свят. Трябва да се включим с помощта. Така и така от първия ден сме участници, като през посредници оръжието отива в Украйна, обясни лидерът на ГЕРБ. - Ако бях журналист, щях да попитам как убиват хора в жилищни блокове, детски градини, болници, петролни бази, а две неща се пазят като зениците на очите. Нито един газопровод няма ударен - нито от едните, нито от другите, както и склад за храни".

"Нинова казва за ПП отрочето на Радев. Отроче означава изтърсак. Те показаха такава омраза. Те излизат и показват, че баща им - Радев, е позор. Имаме шанс да се обединим. Дайте да го направи в полза на народа, на битовия потребител. Знаем ви схемите, утре вас ще ви привикват, коментира още Борисов. - Колкото повече седят, толкова повече си личи какво правят. Аз искам ГЕРБ да помага. На мен ми е криво, когато гледам какво става на "Тракия". ПП чакат 100 млн. комисионни, за "Кинтекс" чувате какво става. Държат се в коалицията, защото чакат комисионни. Няма да паднат, защото има какво да крадат".