Заявката на правителството, че след Нова година ще пристигнат първите ваксини срещу коронавируса и ще започнат да бъдат прилагани, предизвика пореден скандал между управляващите и опозицията в парламента.

След като тази сутрин беше събран кворум от 128 депутатr, 8 от които присъстващи дистанционно (нужният минимум е 121), Народното събрание започна работа.

По настояване на БСП, председателят на парламента Цвета Караянчева направи предложение за изслушване на премиера Бойко Борисов за технологичните параметри за договарянето на ваксините, доставката на количествата и техническите изисквания за тяхното транспортиране и съхранение.

С гласовете на мнозинството обаче, предложението беше отхвърлено, а ГЕРБ и социалистите отново се скараха.

"Министър-председателят иска да му подпишем празен чек за ваксините", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в декларация.

"Така, както за управлението на ГЕРБ през последните 11 години, той последователно е неглижирал Народното събрание, така днес, уплашен от ситуацията и отказващ да поеме отговорността за последиците от кризата, иска от нас, народните представители, да му подпишем празен чек и да ни ползва като индулгенция за това, което предстои - купуването на ваксините и ваксинирането срещу COVID-19. Вие може да сте съгласни днес да натиснете копчетата, без да имате информация достатъчно за какво става дума, но ние искаме да гласуваме информирано, аргументирано и с грижа за хората", подчерта тя.

"Защо искахме министър-председателят да дойде, а не здравният министър например и - не ни го пращайте, няма нужда от него. Защото министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения окончателно в ЕК", добави Нинова.

Тя отбеляза, че българското общество е разделено по темата за COVID-19 и за ваксините и единственият начин да се даде сигурност и спокойствие на българските граждани, е като се гарантира информираност и прозрачност.

"Ако наистина сме държавници, днес ще го извикате или той, ако слуша. Не е страшно да се дойде в българския парламент, но ще е опасно, ако не дойде, защото по този начин ще задълбочи разделението, ще увеличи недоверието, а то е най-големият проблем в момента на управлението", коментира лидерът на БСП. Недоверието на българите в мерките и решенията, които взимате и предлагате, е най-големият ви проблем в кризата с COVID-19, и, ако Борисов не дойде днес, той лично ще бъде причина това недоверие да се увеличава", заяви още Нинова.

В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова поиска председателят на НС да не допуска внушения

"Поради системния саботаж на НС БСП са забравили основни принципи на парламентаризма, затова не трябва да допускате внушения, които водят до разделение на българското общество", каза тя.

И настоя социалистите да бъдат достатъчно отговорни към "това, което е епидемична ситуация в момента, и това, което предстои". Дариткова категорично се обяви против извличането на политически дивиденти от страха.

"Не мога да допусна, че Вашите депутати не са Ви представили цялата информация от комисията по здравеопазване", обърна се тя към Нинова, като изтъкна, че здравният министър "ще бъде тук и ще могат да му зададат всички въпроси".

"Иначе вашата обсебеност да викате министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психологическо изследване", заключи Дариткова.

Последваха изказвания на няколко депутати от БСП, от които стана ясно, че партията не е против закупуването на ваксини, а срещу това всяко решение на премиера да минава през парламента по  непрозрачен начин, защото не се знае за какви обеми става дума и колко пари ще струват.

"Проявих добра воля и предложих да влезе тази точка в дневния ред, можех въобще да не я подложа на гласуване. Абсолютно толерантно подложих на гласуване тази точка и залата решава дали министър-председателят ще дойде или не. Той отговоря за общата политика на правителството, той няма как да знае в детайли за ваксината. Тази точка с ваксината е вече в дневния ред. Няма нищо по-добро от това да бъде тук. Ще дойде министърът на здравеопазването и ще ви разясни всичко", коментира и Караянчева, която подчерта, че така ще се даде информация на българските граждани.

"Трябваше да обясните на колегите отляво, че прекалено слушаме политиците за коронавируса, премиерът не е епидемиолог, вирусолог, лекар", включи се и Пламен Христов от ПГ "ВОЛЯ-българските родолюбци" на Веселин Марешки.