На редовно заседание на Министерски съвет бе приет Национален план за готовност при пандемия. При изготвянето на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за контрол на заболяванията, както и натрупан опит от спряване с предходни епидемии. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му, основните цели на плана са ограничаване на заболяемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби - здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

"Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес", подчерта министър Ангелов.

Той съобщи, че до четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу коронавирус.

"Днес на това заседание на Министерски съвет определихме за председател на координационния съвет за изпълнение на плана за ваксинация. Това е проф. Красимир Гигов - генерален директор на БЧК", заяви проф. Костадин Ангелов. 

Той отново подчерта, че ваксините ще бъдат доброволни и безплатни за всички желаещи граждани.

"Ангажимент на Координационния съвет е всеки един българин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу коронавирус, да получи ваксина, такава, каквато пожелае. Ваксините у нас ще са тези, които ще са във всяка една европейска държава. До края на седмицата ще оборудваме с хладилници и фризери, за да получим първата пратка ваксини от "Пфайзер". В момента се подписват договорите с фирмите. В София първоначално ще има на две места - "Булбио" и РЗИ-София, а в страната първо ще доставим хладилник в РЗИ-Бургас", обясни здравният министър.

По думите му, първоначално ще бъдат купени 4 хладилника и те са достатъчни за първата доставка. След това ще бъдат купени хладилници за всички РЗИ в страната.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че имунизациите ще започнат след Нова година.

"Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу този вирус. Ще има хора, които казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве. Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран. Идеята на този план е, ако скоро се срещнем с други причинители, да има ясен план за действие. Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплахаа", добави Кунчев.

Според него, ключово значение има комуникацията - посланията към хората, правдивата и навременна информация и на какъв език я казваме - дали той е разбираем за хората.