Ако има санкции срещу руското ядрено гориво, ние трябва да ги подкрепим, като през това време осигурим изграждането на съпътстващи алтернативни мощности. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията.

Той коментира изявление на президента Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където беше на извънредното заседание на Европейския съвет. Държавният глава каза вчера, че страната ни не би подкрепила санкции срещу руското ядрено гориво.

Успяхме в парламента да приемем закони, с които да се диверсифицира горивото за ядрените ни реактори, за да се откъснем от ядрената енергийна зависимост, заяви Борисов.

"Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приемем закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с "Фраматом" и "Уестингхаус". Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор, да сме си построили новата мощност", обясни Борисов.

ГЕРБ е за санкции и съпътстващо строителство, обобщи Борисов.

По думите му страната ни е по-напред от полския проект. "Можем да ползваме незабавно междуправителствено споразумение със САЩ, както направиха Полша, за да се определи начина за финансиране. Така че, ако има санкции на ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим, като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност. Така работи ГЕРБ - за санкции, но едновременно с това - бързо строителство", заяви той. И допълни: "По-напред сме, имаме всичко. Просто от правителството всичко може да се придвижи, Ако не - след 2 април ние ще го направим".

Според него цялата власт е била дадена на Радев и "той добре се оправя", коментирайки протестите на хората "клечащи пред президентството за протести".

"Виновниците не са в президентството, виновниците са пред президентството. Аз вкарах държавата в еврозоната. ДБ и ПП къде ни вкараха? За две години ни вкараха в криза с горивата, криза с тока, криза с инфлацията. Криза, криза, криза", категоричен е Борисов.

Той подчерта, че президентът Румен Радев е праволинеен човек. "Кой внесе закона за Северна Македония? Кой внесе закона, за да изгони посредниците? Кой помага най-много на Украйна? Кой мисли за истинска диверсификация?" попита Борисов.

"Отидох и купих 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис", уточни той и добави, че веднага трябва да се инвестира, а не само да се взима инвестиционна такса, за да може да се черпи газ.

Острите декларации и шумни тъпани не носят абсолютно нищо, заяви той по адрес на планувания за днес протест пред президентството.

Според него протестите срещу Радев са закъснели. "Дали сме цялата власт на Радев и той сравнително добре се оправя.

Надявам се ПП да не се превърне в "Да, България" - те не искат да носят отговорност и да има правителство. Искат някого да тричат, да се разходят, пред някого да кажат" ууу" и да си ходят. И Радев си управлява", ядоса се Борисов.

Той побърза да уточни, че само в някои неща президентът се е справил." През неговото правителство не се поддаде на популизма на Кирил и Асен да отвори бюджета и да съсипе финансовата дисциплина. За санкциите го критикувам", обясни пак лидерът на ГЕРБ.

Борисов вижда възможна коалиция с "4 евроатлантически партии, ако влезе и "Възхода" ставаме 5", визирайки ДБ, ДПС и ПП, които участвали малко в някои решения на предния парламент.

"Чисто евроатлантически. Подписваме или се договаряме пред обществото какво ще правим", настоя Борисов. Според него има 10-15 неща, които са важни.

"Демокрацията изисква да се съобразиш с тези, които са най-много. Вместо да клечиме по студа, да се договорим и да направим правителство", настоя Борисов.

"Пак ли няма да има правителство? Няма да има и след местните избори. Ще има обидени. Остава да се молим на Господ Радев да управлява разумно. Няма инструмент срещу него и той си управлява последователно", заяви Борисов.

И се оплака, че докато били на власт нямало силна опозиция, получило се "преяждане с власт" - всичко било тяхно, президентство, областни управи, министри. "Силната демокрация иска силна опозиция. Всеки си има мястото, няма проблем да си говоря с тях", отговори той на въпрос за явяването на лидерската среща по покана на Корнелия Нинова.

Изказваме съболезнования на нашите приятели от Турция и Сирия, заяви Бойко Борисов.

Той съобщи, че се е обърнал към структурите на формацията, след като е разговарял с турската страна, с призив да осигурят необходимото за пострадалите, което да бъде изпратено. По думите на Борисов нуждите са основно в четири посоки - нови одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток.