"След наводненията по Южното Черноморие България е мобилизирала всички необходими ресурси. Всички институции работят в пълен синхрон и ключов приоритет тук е да се осигури безопасността на хората, да се помогне на всички, които имат нужда, както и да се осигури достъп с временна инфраструктура там, където тя е разрушена".

Това коментира в "Тази сутрин" по bTV Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията - на живо от Пловдив.

"Говорим за природно бедствие - за ситуация, в която не трябва веднага да търсим кой как е виновен, а да отделим достатъчно време и енергия, за да помогнем на хората и да направим така, че в бъдеще рискът от подобни инциденти да е все по-малък", заяви той.

"Правителството отделя различни финансови помощи за пострадалите. Еднократна помощ от 1512 лева ще бъде отпускана в спешен порядък. Министерството на труда и социалната политика работи в тесен синхрон с местната власт. Осигурени са допълнителни служители, отводняват се къщи и имоти, допълнителна помощ също ще бъде отпускана", посочи министърът.

Богдан Богданов коментира и рокадите в Държавна консолидационна компания (ДКК).

"Няма как една компания като ДКК, която управлява над 1 млрд. лева, да няма втора поредна година публикуван годишен финансов отчет. Чух оправдания и на бившето ръководство, че те наследили такава ситуация от 2021 година - затова те не могли да се справят и през 2022 г. Един мандат не се прекратява сам по себе си. Ръководството, което беше сменено, е имало една година, за да реши този проблем, и не са го правили. Няма бизнес програма - не само на ДКК, но и на четити от дъщерните им дружества", коментира министърът.

"Изпълнителният директор, назначен в момента - господин Зангочев, е бил част от екипа от август 2022 г. до април 2023 г., и те имат много ясен мандат - да решат тези проблеми. Ако те се справят и постигат резултати - добре, ако не - няма начин те да се задържат в управлението. Екипът е изцяло професионален - с мандат до 6 месеца, за да разреши проблемите, с които не са се справили. Няма как да настоявам за някого пред ръководство, което не си върши работата", посочи министър Богданов.

Пловдивският панаир

"Държавата да има контрол върху пловдивския панаир - е ключов актив. Това е вратата на българския панаир към света. Другата тема е как той ще се развива и днес затова сме в Пловдив. Започнахме работа по стратегия за неговото развитие, независимо от собствеността - как ще постига успехите, които е постигал в миналото. Пловдивският панаир трябва да се отвори към международни партньорства и да организираме изложения, насочени към ключови за България индустрии", посочи още икономическият министър.