Премиерът на Великобритания Тереза Мей е отменила решаващото гласуване в парламента за сделката по Брекзит, съобщи Blooomberg, като се позова на свой източник в британското правителство. Причината е в предупреждение от нейната партия, че я очаква голямо поражение при гласуването.

Гласуването в Камарата на общините за одобряване условията по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз трябваше да се проведе във вторник вечерта. Сега обаче то ще бъде пренасочено за друга дата, твърди източникът на агенцията. Повечето експерти обаче предвиждаха отхвърляне на плана на Мей и евентуално нейната оставка като премиер.

Днес Мей ще проведе разговор с министрите от кабинета си, на тема как да осигури положителен вот по сделката си с Брюксел. По-рано днес Европейският съд реши, че Великобритания може да остане в ЕС без да е необходимо да получи съгласието на страните - членки.

В коментар по това решение, официален представител на правителството в Лондон обяви, че то няма да промени намерението на страната да напусне ЕС. Сега Мей трябва или да подобри параметрите на сделката с Брюксел или да убеди по-голямата част от настроените негативно към сделката парламентаристи да я подкрепят.