Вчера британският премиер Тереза Мей е провела извънреден телефонен разговор с Доналд Туск и други лидери на Европейския съюз, за да чуе мнението им за евентуално отлагане на съдбоносното гласуване за Брекзит, което трябва да е на 11 декември и да поиска съдействие, пише The Telegraph. Очевидно тя е поискала отстъпки, за да може да прокара сделката през парламента.

Кризата в правителството достигна своя апогей и повечето сондажи показват, че вариантът на Мей няма да бъде приет от британския парламент. Точно това е казала и Тереза Мей на Туск - депутатите ще "убият" сключената с Брюксел сделка, което ще доведе до оставката на цялото правителство.

Мей е разговаряла и с премиера на Република Ирландия Лео Варадкар, тъй като неговата подкрепа е от решаващо значение за постигане на отстъпки от Брюксел по въпроса с ирландската граница. Точно това се оказа големият проблем за одобряване на сделката, подписана с Брюксел по Брекзит.

Все още никой, дори най-близките сътрудници на британския премиер не знаят какво ще е нейното окончателно решение - ще отиде ли на гласуване в парламента при големи шансове да го загуби или ще поиска отлагане и евентуално подобряване на условията за излизане от ЕС.