Жесток скандал избухна на заседание на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ между депутата Маноил Манев и лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Спорът дойде, след като бизнесмен разказа, че знае за пачките и златните кюлчета от снимките с т.нар. "чекмедже на Борисов".

Манев влезе след началото на заседанието, като обвини Манолова, че отново не е уведомен, че комисията ще се събира и ще бъдат изслушвани податели на сигнали за корупция, а той разбрал от стрийма във Facebook. А след него на заседанието се появиха още лица от ГЕРБ, които дори не са част от комисията.

В сряда вечер депутатите разглеждаха получени писма с информация за корупция по високите етажи на властта от последните години.

Първи започна да разказва крупен зърнопроизводител, който твърди, че друг бизнесмен го използвал за съмнителни схеми с покровителството от хора с високи постове в правителството. Замеси имена на министри и дори на премиера.

"Нали знаеш, че ГЕРБ те е назначил на работа и могат да те изгонят? Ако даваш 10 хиляди лева на поливка...", му казали, след като му спрели водата за поливане на земеделските му земи, твърди той.

Скрийншот: YouTube

"Знам, че един от приближените на управляващите е Иван Ангелов от известна фирма в Стара Загора", посочва още бизнесменът, който продавал зърно на Ангелов.

Той разказва още, че е се е срещал с министър-председателя в ловна хижа и че знае за кюлчетата и пачките евро от снимките, които изтекоха през лятото на м.г. Заговори и за имена на бизнесмени, които са носили от ценния метал. Цитира и реплики между тях. Спомена и за жената, която е направила снимките на спалнята в резиденция "Бояна". По думите му става въпрос за известна плеймейтка, която лично му споделила, че е била наета срещу 5000 лв. Твърди, че имал и запис.

"Няма такава Мата Хари. Това момиче ни разказа. Тя е направила снимките. На един рожден ден на нашия премиер Иван Пилето носи малко кюлче на премиера. После идва един от най-богатите хора в България, занимава се с минно дело, и носи голямо кюлче... Аз съм мъжкар и това момиче ми разказа, че 5000 лв. ѝ дали да обслужи премиера, а тя снимала кюлчетата", казва бизнесменът, цитиран от БНР.

"Последното съобщение, което имаме, е, че утре ще се проведе комисия. Има правилник в тази комисия и темите на дневния ред трябва да се спазват. Вие, колеги, можете ли да допуснете това, което се случва? Нямам думи - какви номера", отсече Манев, нахлувайки на събранието, и добави: "Ако всичко това, което говори бизнесменът, е вярно, защо не е подал сигнал в прокуратурата? Вие си правите каквото искате в това Народно събрание."

Снимка: БТА

Той продължи, обръщайки се към останалите народни представители в залата: "Имате ли представа колко ниско копаете в момента? Колко безкрайно дълбоко сте се заровили в момента в калта и мизерията? И това само за да обслужите госпожа Мая Манолова".

Маноил Манев нарече бизнесмена лъжесвидетел и обяви заседанието на комисията за цирк. 

Появиха се и още депутати от ГЕРБ, включително и Петя Аврамова, за която бизнесменът твърди, че го е заплашвала.

"Това се случи през септември 2020 г., като ми звъни Петя Аврамова: "Спри, бе! Спри да купуваш земя, бе! Спри или ще те дам на нашите прокурори", казва той.

Тя обяви, че ще търси правата си по съдебен ред. Малко по-късно Аврамова поиска да бъде повторено всичко, което е казано в нейно отсъствие. Бизнесменът го направи и обеща да представи разпечатка на телефонните си разговори.

Маноил Манов обяви, че документите били достъпни само на двама души в комисията, които щели да си ги занесат у дома и да ги ползват както искат. Той отбеляза, че няма съд, който ще приеме такива документи, представени от "вътрешен джоб, личен". Попита и какво ще стане с този сигнал след 11 май, когато парламентът се разпуска.

Депутатите от комисията за ревизия обвиниха Манев, че саботира работата им и не дава възможност на бизнесмена да бъде изслушан. Скандалът продължи повече от 30 минути.

Председателят на комисията Мая Манолова от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" обяви, че до момента постъпилите сигнали за властови злоупотреби са над 75, а работата на комисията продължава в петък с разглеждане на сигнал за подпорната стена на плажа Алепу.

"Каним госпожа Петя Аврамова, която днес не беше изслушана, по темата "Автомагистрали", "ВиК Холдинг" и "Национална програма за саниране" на изслушване в петък".