България сваля в петък знамената наполовина в знак на съчувствие с трагедията и жертвите на земетресението в Турция и Турция.

Такъв призив отправи министър-председателят Гълъб Донев с писмо до редица институции и медии у нас.

Донев апелира да бъде даден знак на съпричастност с народите на Турция и Сирия, като българският национален флаг върху административните сгради бъде свален наполовина в петък, 10 февруари 2023 г., както когато обявяваме национален траур. 

Призивът на премиера е отправен във връзка със силните земетресения, засегнали тежко редица региони в югоизточните части на Република Турция и Северозападна Сирия, и загиналите до момента над 19 000 души, както и обявения седемдневен национален траур в Република Турция, уточняват от правителствения пресцентър.

Писмото на министър-председателя е изпратено до Народното събрание, до президента Румен Радев, до всички министерства, омбудсмана, Сметната палата, БНБ, областните управители, кметовете на общини и на райони.

Апелът е отправен и към БНТ и БНР, държавните агенции и държавните комисии, изпълнителните агенции, както и административните структури, създадени със закон.

Междувременно вълната от българска съпричастност не спира и хората пращат дарения за пострадалите от бедствието- Българският Червен кръст вече преведе 800 хил. лева, събрани в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщиха от пресцентъра на организацията. Заявените суми са 480 хил. лева за Турция и 320 хил. лева за Сирия. Средствата са изпратени чрез Международната федерация на Червения кръст (МФЧК) и Червения полумесец (ЧП).

Парите са набрани по обявената Национална дарителска кампания на БЧК. След получаване на кодове за потвърждение на преводите, средствата ще станат пряка помощ за пострадалите в двете държави.

След апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец БЧК отпусна 200 млн. швейцарски франка - MDRSY099 - 07/02/2023 за 80 млн. в подкрепа на пострадалите чрез Сирийския арабски Червен полумесец и MDRTR004 - 07/02/2023 за 120 млн. за Турския Червен полумесец, съобщават от организацията.

Всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка или чрез SMS на стойност един лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.