България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до края на този месец, след което ще изчака първото плащане до два месеца след това - през есента, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на служебния кабинет.

21 от 22 условия по първото плащане от Плана за възстановяване са изпълнени, текат формални процедури по финализиране преди да бъдат изпратени в ЕК, отбеляза вицепремиерът по управление на европейските фондове. 

Последното условие е проектът за модернизация на комуникационната система на МВР, т. нар. система ТЕТРА. Пеканов обясни, че този проект е бил изваден от ПВУ от предходното служебно правителство и е бил вкаран отново в плана от кабинета "Петков". На обществената поръчка за такава система, организирана от МВР, не се е явил нито един участник, поради което предходният кабинет е възложил поръчката на "Информационно обслужване". ЕК е сметнала това за нарушение, обясни Пеканов.

МВР ще работи усърдно обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, след като сме спазили всичките европейски процедури, изтъкна вицепремиерът.

Вътрешният министър Иван Демерджиев на свой ред обясни, че сега поръчката ще бъде възложена наново с максимален кръг участници.

Проектът "трябваше да осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната". "Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване", отбеляза Демерджиев.