Антиправителствената демонстрация, обявена като "Всенароден митинг-протест" под надслов "Единни сме силни", премина със значително по-малка от анонсирана численост на участниците, но въпреки масираното присъствие на полиция, антиправителственото събитие отново стана арена на инциденти. Служителите на МВР успяха да попречат на недоволните да стигнат до старото Народно събрание, но не и да изпочупят един от офисите на ГЕРБ в София.

Снимки вижте тук >>

Малко след 17 часа днес участниците в митинга, организиран в социалните мрежи от инициативите "Системата ни убива", "Правосъдие за всеки" и движение "Боец", блокира района около паметника на Царя Освободител. Демонстрантите развяха български знамена, скандираха "Оставка!" и поднесоха венец на, по думите им, "мъртвото 44-то Народно събрание".

Малко след 19 часа се стигна до първо напрежение. Част от протестиращите опитаха да пробият кордона от униформени и да стигнат до бившата сграда на парламента под предлог, че искат отец Дионисий да прочете молитва там. Те обаче бяха изблъскани от полицаите и ситуацията беше овладяна.

В същото време площадът беше опушен от черни димки. Гръмнаха и четири бомбички. Минути по-късно протестиращите се преместиха за кратко пред бившия Партиен дом и Министерски съвет. Те блокираха движението в района на Ларгото, а след това продължиха с шествие по бул. "Дондуков", като минаха през Министерството на отбраната, а след това опитаха да стигнат до сградата на Столична община.

Снимка: БТА

В крайна сметка недоволните изляга гнева си по офиса на ГЕРБ на бул. "Дондуков". Няколко младежи изпочупиха стъклата на входната врата с камъни и кофи. Това накара част от участниците в протеста да ги определят като провокатори и да напуснат демонстрацията, а останалите 100-тина души е отправиха към "Орлов мост" със скандирания срещу правителството и главния прокурор.

Снимка: БТА

От полицията по-късно съобщиха, че в столичното Пето РУ за вандалски действия по време на протеста са задържани петима души. Трима от тях са непълнолетни. Образувано е досъдебно производство и предстои доклад на материалите в прокуратурата. В същото полицейско управление е отведена и една жена за установяване на самоличността й.

Снимка: БТА