Вчера Патриотите заявиха, че ако получат мандат за съставяне на кабинет, ще го приемат. От ГЕРБ обаче са категорични, че няма да ги подкрепят, същото заявиха и БСП, а без техните гласове това не би било възможно.

След консултации на "Дондуков 2" днес, Сидеров заяви, че във вторник ще бъде много важен ден, защото тогава президентът щял да направи всички възможни усилия да убеди партиите да не „разтурват“ това Народно събрание и да се види възможност за нов кабинет. Вероятно тогава той ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), каквото намерение вече заяви.

„В какъв състав, с какъв министър-председател, нека това да се реши на КСНС. С ПФ вече действаме като единна политическа сила. Имаме единството и консултациите между нас. Да искаш малко да увеличиш поне най-ниската пенсия не е популизъм, популизъм е да отидеш днес в 16.00 часа да угодиш на едни свръхпопулисти, които хвърлиха една бомбичка в политическата атмосфера. Говоря за промяната на избирателната система. Тя, така, както се иска от този невалиден антиконституционен референдум, ще доведе до парламент, пълен с наркотрафиканти, криминални босове и какви ли още не типове", каза още лидерът на "Атака", който беше осъден на пробация по няколко дела.

Той се обяви категорично против въвеждането на мажоритарния вот. По думите му, ако някой има смелостта да промени системата в този вид, в който я предлагат "провокаторите от едно шоу", не са истински загрижени за хората.

"Ако са загрижени, да влязат в политиката, само че ги е страх. В тяхна угода популистки днес ГЕРБ и БСП в комбина ли играят вече?“, попита Сидеров.

Той, също както и лидерите на НФСБ и ВМРО, изтъкна, че политически за „Обединени патриоти“ е изгодно и да кажат: „Айде отиваме на избори, ние ще спечелим добър резултат“.

Проблемът обаче бил какво щяло да стане със страната ни. Затова той призова за мъдро решение.

По-рано Росен Плевнелиев разговаря с представителите на АБВ, според които е невъзможно да се състави нов кабинет в рамките на този парламент, тъй като няма нужната подкрепа, затова възможно най-бързо трябва да бъде формирано служебно правителство.

Така държавният глава приключи с консултациите с всички парламентарни сили.