Лидерите на формацията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обявиха след консултациите при президента Росен Плевнелиев, че ако той им връчи мандата, като на трета политическа сила, ще го приемат, защото стабилността е най-важна за страната.

На въпрос на каква подкрепа ще разчитат, те отговориха, че тепърва ще я търсят и се надяват на консенсус с други партии по време на очаквания Консултативен съвет по национална сигурност.

Според Патриотите обаче е добре кабинетът да е експертен, за да бъдат членовете му независими и никой да не ги управлява по телефона.

Симеонов обяви още, че са обсъдили с държавния глава и втори вариант, за който вече заговориха - да остане сегашното правителство, но с друг премиер и със съответните персонални промени.

По думите му в момента президентът може би е единственият отговорен политик, който не желае криза, нови избори и служебни правителства и "хвърляне на страната в безвремие".

"До тази изкуствено създадена криза се стига заради безотговорността на премиера, Бойко Борисов демонстрира Наполеонов комплекс и постави цялата държава пред изпитание, в момент, в който имаме поддържана 2 години стабилност и мнозинство в парламента, само заради желанието за пълно обсебване и еднолична власт", каза още лидерът на НФСБ.

Каракачанов пък допълни, че стабилността е над всичко и посочи какво се случва след оставката на кабинета:

"Администрацията вече не работи, плащанията са спрени, част от армията и жандармерията е изтеглена от границата. 5 месеца държавата ще в безвремие и в криза, ако има служебно правителство и предсрочни избори".

Лидерът на ВМРО заяви, че след голямата подкрепа на президентските избори Обединените патриоти имат най-голяма полза от парламентарен вот, защото ще могат да вкарат в парламента 50-60 депутати, но това няма да е добре за държавата, затова

Още преди срещата на ПФ с президента обаче зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че няма да ги подкрепят, ако решат да съставят правителство.

От БСП също категорично заявиха, че няма да участват и да подкрепят  управление в рамките на този парламент.

Двете партии имат общо 122 депутата от общо 240, което практически прави невъзможна подкрепата за съставяне на нов кабинет, затова не е ясно на какво точно разчитат от ПФ.

Самият Росен Плевнелиев заяви отново, че като държавен глава полага всички усилия политическата криза, започнала с приетата оставка на правителството, да не прерасне в парламентарна.

"За мен е важно да посочим проблема, но и да положим всички усилия да не се стигне до разпускане на парламента", каза той и подчерта, че е притеснен от всичко, което е чул в консултациите досега.

"БДЦ-Народен съюз": Бихме подкрепили кабинет, но няма съгласие

По-късно днес Плевнелиев се срещна и с представители на ПГ на "Български демократичен център -Народен съюз".

"Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство, само ако има политическа воля за това. Ние такава не виждаме, при което остава единствената възможност за някакъв тип експертно или програмно управление, което да преведе страната в периода между двама президенти. Ние бихме подкрепили и такова, но отново то е възможно с волята на всички политически сили", коментира депутатът от формацията Румен Йончев.

Утре президентът ще има разговори с последните две парламентарни формации - АБВ и "Атака".