Министър Асен Василев внесе жалба в Общинската избирателна комисия в Хасково по повод отказа на секционната избирателна комисия № 28 в града да го допусне до вота. Това съобщиха от изборната администрация след постановено и публикувано решение по нея.

Повод за отказа стана обстоятелството, че Василев няма уседналост от шест месеца в страната, а има непрекратена регистрация по настоящ адрес в САЩ от 2000 година. Финансовият министър е приложил като аргумент решението на ЦИК от 8 април тази година, с което е избран за народен представител.

Той е поискал и да му бъде издадено необходимото за гласуване удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, пише още в решението.

ОИК обаче счита, че същото е отправено до некомпетентен орган и изпраща по компетентност жалбата до Община Хасково.

По-рано Петя Шопова, председател на СИК №28 обясни пред bTV:

"Асен Василев не беше открит в избирателния списък, след което го открихме в списъка със заличените лица. Основанието беше, че има настоящ адрес извън България. За да може да упражни правото си на глас, следва да ни предостави удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, издадено от Община Хасково и да попълни декларация, че няма да гласува другаде". 

 Добромир Якимов, председател на ОИК - Хасково поясни: 

"Направихме запитване до общината и установихме, че СИК, където е адресът на Асен Василев, е действала правилно. При моя проверка, че установи, че от 2000 г. той има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в Общинска администрация - Хасково няма информация този адрес да е неактивен, че е променен". 

"Трябва да има настоящ адрес в България, който в случая той не притежава. Трябва да представи съответни доказателства, че тези данни в ГРАО не са верни със съответен официален документ от САЩ. С тях трябва да се удостовери, че към 28 април този настоящ адрес не е в Щатите", поясни той.