Финансовият министър Асен Василев не успя да гласува в родния си град Хасково, тъй като бил заличен от избирателния списък. 

Причината според bTV е принципът на уседналост, каквато при него липсва. Освен това по адресна регистрация не бил регистриран в Хасково.

Василев опитал да си издаде заявление от общината, но от там му казали, че няма как да му дадат такова, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към МРРБ.

Председателят на 28 СИК Петя Шопова обясни пред XNews: "Открихме го в списъка със заличените лица, където основанието беше, че той има настоящ адрес извън Република България. В такъв случай, за да успее да упражни правото си на вот, ще е необходимо да ни предостави удостоверение, издадено от общината по чл. 40 от Избирателния кодекс и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място".

"Беше му обяснено, съгласи се, когато се върне с двата документа, ще го зачертаем от списъка със заличените лица и ще го допълним под чертата в избирателния списък", допълни Шопова.

По-рано от ЦИК припомниха, че избирателите, които са искали да гласуват по настоящ адрес, е трябвало да подадат заявление да бъдат включени в списъка до 14 октомври. Ако избирател не е включен в списъка, той не бива да бъде допускан да гласува, защото в противен случай ще гласува в нарушение на изборните правила, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

На парламентарните избори на 2 април, заради проблем с машината, Василев успя да пусне своя глас, едва след третия опит.

В Хасково избирателната активност е сравнително висока - близо 16% от гласоподавателите вече са гласували.