Асен Василев не успя да гласува, лишиха избирателите от вот в сливенско село, съобщиха за няколко сигнала за изборни престъпления и по-висока активност от 2019 година, а председател на избирателна комисия почина от инфаркт - така преминаха до обяд местните избори, на които българските граждани дават своя глас за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони - в София, Пловдив и Варна, и кметове на кметства.

Изборният ден започна нормално и спокойно в 7 часа. Още в първата половина на деня кандидат-кметовете и политическите лидери упражниха правото си на вот. Повечето от тях коментираха и казуса с машините, които ЦИК реши да не бъдат използвани за гласуване днес.

"Беше ни най-приятно да побеждаваме с машини, но решението на ЦИК беше правилно", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като пусна бюлетина в урната в Банкя. 

От своя стана пък премиерът акад. Николай Денков увери, че хората могат да са спокойни, защото вотът ще бъде отчетен правилно. 

Освен Борисов и Денков, правото си на глас упражниха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Росен Желязков, съпредседателят на ПП Кирил Петков, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Христо Иванов от ДБ. Асен Василев пък не успя да гласува, тъй като е бил заличен от списъците, заради липса на уседналост.

Все още не са гласували президентът Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и представител от структурите на ДПС.

Около обяд трагичен случай беляза и Общинската избирателна комисия във видинския град Димово - от инфаркт почина председателката Ганка Илиева. 

Избирателната активност е по-висока от тази на местните избори през 2019 година. Броят на избирателните секции е общо 12 299, от които 442 подвижни избирателни секции. За местния вот са разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини.

Най-дългите бюлетини са тези за Столичната община - 60 сантиметра. Втора по дължина е бюлетината за общински съветници в Община Варна. Най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е различна в зависимост от регистрираните листи. Най-дългото наименование на местна коалиция е в Димитровград - 318 знака.

Днес има избор на 35-има кметове на райони - 24-ма в София, шестима в Пловдив и петима във Варна; 265 кметове на общини; 3041 кметове на кметства и 5053 общински съветници.

Общо 30 203 са кандидатите за общински съветници, като през 2019 г. те са били 29 433. За кметове на общини са регистрирани 1355 кандидати. За кметове на кметства са регистрирани 6915 кандидати. За кметове на райони са регистрирани 445 кандидати, като от тях мъже са 339 и 106 са жени, по данни на ЦИК към 16:00 часа на 27 октомври. Най-много са мандатите за общински съветници в Столичната община - 61. Най-малкият брой мандати е 11, в 47 общини, предава БТА.

За участие в местния вот в ЦИК са регистрирани 58 партии и девет коалиции. На местно ниво има регистрирани местни коалиции и инициативни комитети. Номерата на местните коалиции и независими кандидати в бюлетината следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии.

По данни на ЦИК, публикувани на сайта на комисията, броят на избирателите в избирателните списъци за гласуване е 6 038 622 души.

Ето акцентите от изборния ден до обяд:

14:30
Председател на ОИК почина след инфаркт

На 70-годишната Ганка Илиева ѝ прилошало, докато била на работа днес в комисията. Преди линейката да я откара в болницата, жената издъхнала

13:18
Сигнали за нарушения: Лишиха избиратели от вот в Сливенско, таксита с агитационни стикери
Най-сериозните сигнали са свързани с притесненията на избиратели, че при поставени една върху друга бюлетини гласуването върху една оставя следи или отпечатъци върху друга

13:03
Асен Василев бил заличен от избирателния списък в Хасково, не успя да гласува
Причината е принципът на уседналост, освен това имал адресна регистрация в чужбина

12:51
Росен Желязков: Гласувах София да изпълва със съдържание девиза си "Расте, но не старее"
Председателят на Народното събрание благодари на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която, според него, е била принципна и последователна

Снимка: БТА

12:43
ЦИК: Към 11:00 ч. избирателната активност е 12,3%, най-висока е в Болярово, най-ниска - в Пловдив
Избирателите да гласуват, като поставят отделно бюлетините върху масата в паравана, заяви Росица Матева

12:26
Борисов: Беше ни най-приятно да побеждаваме с машини, но решението на ЦИК беше правилно
Ако Асен Василев не е в правителството, то ще рухне на първия ден, коментира лидерът на ГЕРБ . По думите му пред бъдещето на "сглобката" предстои още много работа, включително и конституционна реформа

12:18
Илияна Йотова: Пожелавам си днес поне правителството да осигури нормален и прозрачен вот в България
Очаква да спадне избирателната активност, заради "недоверието, което за пореден път се появи в институциите"

Снимка: БТА

12:15
Денков отказа да коментира казуса с машините, увери, че вотът ще е отчетен правилно
"Колкото повече хора излязат и гласуват, толкова по-малко влияние ще имат изборните злоупотреби", заяви премиерът

Снимка: Пресцентър МС

11:57
Христо Иванов: Очевидно ще трябва пак да се отваря Изборния кодекс
"Гласувах с мисълта колко е важно, въпреки всички безотговорни опити да се дестабилизира изборният процес", заяви съпредседателят на ДБ

Снимка: БТА

11:16
Деян Николов: Гласувах за по-справедлива София, за прозрачно и честно управление на града
Надявам се и Общинският съвет да бъде изключително адекватен на нуждите на София, да успеем да обърнем повече внимание на крайните квартали на града през следващите четири години и да тръгнем по един малко по-различен път, защото София може много повече, каза номинираният от "Възраждане"

Снимка: БТА

11:13
Кирил Петков: Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия
Аз реално гласувах с нещо много практично - да няма пореден ремонт на улица "Шишман", каза съпредседателят на ПП

Снимка: БТА

11:03
Хекимян гласува за по-чиста и подредена столица: Време е София да бъде още по-добре управлявана
Още в петък призовах хората да гласуват на хартия, заяви кандидат-кметът на ГЕРБ

 

10:54
Костадин Костадинов: Гласувах да имаме това, което имахме като деца
"Въпросът е не дали ще има извънредни парламентарни избори, а кога и "Възраждане" ще е втора политическа сила", каза политическият лидер

10:12
Вили Лилков: Гласувах за чиста и зелена София, за уютна градска среда. Това е и моето послание към софиянци
"За съжаление, всички тези, които управляват изборния процес, допуснаха голям театър. Те дължат обяснение на гражданите. Надявам се да не се отрази на честността на вота", заяви кандидатът за кмет на София, издигнат от "Синя София".

10:01
Ивайло Вълчев: Гласувах за тези, които искат да направят София град, който да работи за хората, а не за партии, политици и техни приятели
Той призова харата "да гласуват и да го направят с разум". Вълчев коментира и отпадането на машинния вот: "Много съм фрустриран от факта, че заради неразумните действия на един човек, беше хвърлена сянка върху машинното гласуване, опасявам се, че доверието, което се опитвахме да градим в машините, ще е трудно да се върне". Но такива са обстоятелствата, гласуваме с хартия.

9:57
Васил Терзиев: Хартия, пергамент или на камък, отговорността е да гласуваме
Продължавам да съм оптимистичен, че ще успеем да направим силно представяме, каза кандидатът за кмет

9:27
Кандидат-кметът на ГЕРБ-СДС гласува 29-и поред на 29 октомври
Пловдив да има добър стопанин, който добре познава проблемите му и може да ги разреши - за това дадох гласа си, заяви кандидатът за кмет Костадин Димитров. Той гласува в 21-ва секция на училище "Димитър Матевски" 29-и поред

8:47
Фандъкова: Оставам град със стабилни финанси
Гласувах за това София да продължи да се развива, каза Йорданка Фандъкова, която рано сутринта упражни правото си на глас в столичното 73 СУ "Владислав Граматиков". Тя посочи, че оставя на наследника си град със стабилни финанси, с готови проекти и с проекти в изпълнение. "Надявам се, че следващият кмет ще продължи с още по-високо темпо да работи за София", добави тя.

8:30
ЦИК: Избирател, който се е явил в секцията, но не е включен в списъка, не може да бъде дописван
"Много малко са изключенията на тези категории лица. Това са именно членовете на секционните избирателни комисии, които примерно са служебно заети, или охраната на секцията, но в други случаи, особено ако лицето е включено в така наречения "забранителен списък", той може да бъде дописан, само ако представи удостоверение от общинската администрация, че основанието, поради което е включен в "забранителния списък", е отпаднало", обясни Росица Митева.

8:30
Три подадени жалби в началото на изборния ден в ОИК в Приморско
Става въпрос за лица, които е трябвало да бъдат дерегистрирани от избирателните списъци. Двама от кандидатите за кметове се жалват, че имената на тези избиратели все още присъстват в списъците, съобщи председателят на комисията Николина Кънчева

8:00
Ваня Григорова: Гласувах за София, в която всеки един гражданин може и трябва да бъде чут
Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж, заяви кандидат-кметът на София

7:52
МВР: Местният вот започна без нарушения
Дирекция "Български документи за самоличност" ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване правото на вот на гражданите