Техни представители се опитват да осъдят Германия за геноцид и искат обезщетения.

Да осъдиш правителството на Германия не е лесна работа. Това изпитаха представителите на африканските народности Хереро и Нама, които подадоха жалба в САЩ срещу престъпленията на Германия като колониална държава.

Представители на двете народности поискаха обезщетение за геноцида, извършен срещу тях по време на германското колониално господство в Намибия. Те настояват също така да участват в преговорите между правителствата на Германия и Намибия, с цел извършените масови убийства да бъдат официално окачествени като геноцид.

През 1904 г. войските на германските колонизатори в Намибия потушават едно избухнало въстание. Генерал-лейтенант Лотар фон Трота издава заповед за унищожаването на хората от племената Хереро и Нама. Избити са близо 60 000 души от племето Хереро и 10 000 от Нама.

Историята на споровете около тези престъпления е дълга. Германия десетилетия наред отказваше да ги признае за геноцид, от 2015 г. насам по този въпрос поне се дискутира.

Берлин обаче се опитва да игнорира обвинението на представителите на Хереро и Нама. Германското правителство не изпрати свой представител на предварителните изслушвания в Ню Йорк миналата година. Досега то отказва да приеме и обвинителния акт.

Тогава посолството на САЩ в Берлин изпрати обвинителния акт на германското външно министерство през ноември миналата година - но оттам веднага го върнаха обратно.

Въпросните действия нарушавали държавния имунитет на Федералната република, се казваше в едно съобщение на министерството. После Берлин се опита да отхвърли жалбата пред съда в САЩ. Съдийката Лаура Суейн обаче отхвърли молбата на Германия по формални причини. До 9-ти февруари Германия ще има време отново да иска отхвърлянето на жалбата по съдебен път.

Натиск от опозицията

Според адвоката на ищците Кенет Маккелиън, станалото дотук е почти равнозначно на победа. "Германското правителство сега разбра, че трябва да реагира на жалбата", заяви адвокатът в разговор с ДВ.

Но дори да не се стигне до исканото от намибийските Хереро и Нама, действията им вече показват първи резултати. Берлин е подложен на сериозна критика не само за това, че все още не е отправил официално извинение за геноцида. Германия е критикувана и за начина, по който третира жалбата на Хереро и Нама. Обект на критики са и двустранните преговори с правителството на Намибия. "Германското правителство си прави лоша услуга с тактиката да не признава", изтъква германският експерт по проблемите на Африка Хениг Мелбер: "Недоволство буди това, че след две години на двустранни преговори се е стигнало до не повече от размяната на колебливи декларации, за които обществеността не е, или не бива да бъде информирана", изтъква експертът.

Критиките в самата Германия също се засилват. Председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Антон Хофрайтер заяви следното: "Германия винаги е изтъквала гордостта си от това как осмисля и преодолява миналото си. Но сегашното ѝ поведение не дава повод да ѝ се вярва“.

Паричен фонд за жертвите

Главният преговарящ от германска страна е Рупрехт Поленц от ХДС. Той отхвърля критиките. По някои въпроси вече било постигнато съгласие, посочва Поленц в разговор с ДВ. Той пояснява, че се предвиждат допълнителни помощи и поощряване на редица проекти със средства от "фондове за особено засегнати общности". По такъв начин можело да се направи не малко за Хереро и Нама в области като образованието, електрификацията, строежа на жилища на изгодна цена и реформата на селското стопанство, посочва Поленц.

Ползването на подобни фондове може да се окаже решение, чрез което Германия да спаси своя имидж. Защото разполагайки със средства от фондовете, Хереро и Нама може би ще спрат да упражняват натиск върху германското правителство и ще оттеглят тъжбата си. Същевременно Германия ще запази официалната си позиция да не изплаща репарации за извършени несправедливости. За Федералната република това е особено важно, защото тя иска да избегне подобни жалби и от други бивши колонии.
Само че засега никак не е сигурно дали Хереро и Нама ще се съгласят на подобна сделка. Не е ясно също колко време ще продължат преговорите. До официално извинение от страна на Германия вероятно няма да се стигне бързо, дори ако много скоро бъде постигнат компромис. В крайна сметка Германия в момента се управлява от служебно правителство.

* Текстът е публикуван тук.