Президентите на осем централно- и източноевропейски държави призоваха страните членки на Европейския съюз незабавно да предоставят на Украйна статут на страна кандидат за членство ЕС и да започнат преговори за членство, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано днес общо открито писмо.

"Ние, президентите на страните от ЕС: България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения, силно вярваме, че Украйна заслужава да получи незабавна перспектива за присъединяване към ЕС", се казва в писмото.

Малко по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски подписа заявление за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Премиерът Денис Шмигал също заяви, че Украйна кандидатства за членство в Европейския съюз.

"Украинците отдавна са доказали, че всички ние сме неразделна част от европейската общност. Време е да го поставим на хартия. Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори за тяхната подкрепа и бързите решения", се казва в изявлението.

По-късно пресслужбата на партия "Слуги на народа" публикува снимка на подписването на документа от президента Владимир Зеленски. На подписването присъстваха председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук и министър-председателят Денис Шмигал.