За 76-а поредна вечер недоволните от управлението на държавата се събраха в центъра на София с искане за оставка на премиера и на главния прокурор.

Протестът днес преминава под наименованието "Велико Народно въстание 3". Първото от изданията на събитието - на 2 септември, стана арена на физически сблъсъци, но втората подобна демонстрация - на 10 септември, премина мирно и без ескалация на напрежението.

Галерия от 76-ия ден на протеста вижте тук >>

Протестният ден започна с няколко по-малки акции.

Първо група от 8 автомобила блокираха за няколко часа движението по "Дунав мост" при Русе.

Наложи се екипи на полицията да регулират и пренасочват трафика по обходни маршрути, а влизането от румънска страна към България беше възможно само за леки автомобили, а на шофьорите на камиони се наложи да изчакат вдигането на блокадата.

По време на честванията на Деня на независимостта в Пловдив протестиращ се вклини сред официалните лица на площад "22 септември" и започна да държи политически речи по мегафон преди началото на възстановката по посрещането на цар Фердинанд. Двама униформени опитаха да го изведат от площада, като се стигна до напрежение между протестиращи и полицаи. В крайна сметка мъжът беше изведен от площада, а след проверка на документите му за самоличност, беше освободен.

В 15.30 часа пък дузина протестиращи изразиха недоволство пред посолството на САЩ в София. Те разпънаха плакати на български и английски език с искания за сваляне на подкрепата за главния прокурор Иван Гешев.

Малко след 18 часа протестиращите блокираха бул. "Цар Освободител" при сградата на БНБ и Народното събрание.

Снимка: "Булфото"

Демонстрацията е придружавана от засилено полицейско присъствие, като униформените проверяваха щателно тези, които преминаваха загражденията, за да се включат в събитието.

Снимка: БТА

Преди това служители на МВР направиха обиск и на палатковия лагер на майките от инициативата "Системата ни убива". Причина за това са откритите след екцесиите на 2 септември бомбички и други подръчни средства, които предизвикаха инциденти. Иззети бяха водни бои, ножица, масло за генератор и физиологичен разтвор, като на място униформените провериха съдържанието на всяка бутилка. Полицаите казаха, че извършват проверките с цел осигуряване на сигурността на площада, а майките от своя страна обясниха, че физиологичният разтвор е за промиване на рани.

Арман Бабикян от Отровното трио обяви, че на място са пристигнали три автобуса от Варна, както и протестиращи от други градове, сред които Перник, Русе, Ямбол и Кресна.

Снимка: "Булфото"

Думата на микрофона, разположен в т.нар. Триъгълник на властта, взе пристигналият за събитието евродепутат от партията на "Зелените" Даниел Фройд. Той призова призова протестите да продължат, заяви, че трябва да има натиск и на улицата, и в Брюксел, като добави още: "Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това."

Евродепутатът от "Зелените" Даниел Фройнд

Снимка: "Булфото"

Международното присъствие бе допълнено от оперна певица от Италия на име Джорджия. Тя изпя химна на България, след което уточни, че го е научила за една нощ и завърши с "Обичам България и българския народ".

Снимка: БТА

Напрежението ескалира за момент, когато няколко души, начело с отец Дионисий, се опитаха да преминат през веригата полицаи и бяха спрени. Последва замерване на полицаите с вувузели, но ситуацията се успокои, когато пристигна подкрепление от тежко екипирана полиция.