Така беше сложен край на продължилото над половин век управление на консервативната Либерално-демократическа партия, съобщават световните агенции, на които се позова БТА.
След съкрушителната победа на изборите миналия месец левоцентристката Демократическа партия на Хатояма разполага с 308 от 480-те места в долната камара.
62-годишният Хатояма, пременен с късметлийската си вратовръзка на златни, сребърни и сини райета, беше подкрепен от 327 депутати в долната камара, посочва Ройтерс. Няколко минути по-късно решението на долната камара беше подкрепено и от Сената, където Демократическата партия и нейните съюзници също имат мнознство.
Хатояма трябва да обяви състава на новото правителство, преди да положи клетва пред императора.
"Изпитвам чувство на вълнение от мисълта, че предстои да променим историята и от отговорността да влезем в историята", заяви новият японски премиер. В предизборната си кампания Хатояма обеща да съживи икономиката и да води политика в интерес на потребителите, както и да промени из основи политическата система, като премахне бюрокрацията, припомня Асошиейтед прес.