"Пред всички вас днес официално обещавам, че, ако бъда одобрен от този парламент, ще приложа политическите насоки, които ви излагам, по време на втория си мандат. И ще ги аложа, заедно с бъдещите комисари, в законовата и работна рамка на следващата Комисия," тържествено заяви Барозу, цитиран от БНР.
В изказването си той очерта какви ще са приоритетите му, ако остане начело на Комисията, като подчерта, че ще работи за възстановяване на икономиката, за да може Европа да запази лидерската си позиция на финансовите пазари. Барозу добави, че както и досега ще защитава общия европейски пазар, защото без него, няма обединена Европа.
Сред акцентите му ще е и социалната политика на съюза, която ще включва по-голяма помощ за новите страни-членки. Председателят на Европейската комисия възнамерява също да направи и организационни промени в състава на бъдещата комисия като учреди три нови поста - комисар по правосъдието и човешките права, комисар по вътрешните работи и миграцията и по климатичните промени.
В заключение Барозу призова членовете на европарламента да забравят политическите пристрастия, когато работят за благото на обединена Европа: "Всички имаме различни политически позиции. Но вярвам, че във времената на криза, в които живеем, освен убежденията си имаме нужда и от силна етика на европейска отговорност. Отправям своя апел точно към тази етика на европейска отговорност. Нека със страст за Европа да се отправим на това европейско пътуване заедно!"