В доста разпалено дори за неговите стандарти изказване, 72-годишният медиен магнат отправи нападки към испанския всекидневник "Паис" за критичните материали по негов адрес, отрече да е плащал за сексуални услуги и заяви, че проститутката Патриция Д'Адарио, която публикува аудиозапис на разговор с него, може да получи присъда от 18 години затвор.
"Искрено вярвам, че съм най-добрият премиер, който Италия е имала в 150-годишната си история (от обединението си през 1861 г.)", заяви Берлускони на съвместна пресконференция с испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро на остров Сардиния. В отговор на въпрос на журналист от "Паис" Берлускони отхвърли като клевети твърденията, че се е възползвал от услугите на проститутки и се определи като "жертва" на компаньонката Патриция Д'Адарио, която разпространи в медиите аудиозапис, направен през нощ, която тя твърди, че е прекарала с него.
Берлускони, чиято съпруга се развежда с него заради интимните му забежки, никога не е отричал, че е спал с д'Адарио, но твърди, че не й е плащал и не е знаел, че тя е проститутка.
"Никога през живота ми, нито веднъж, не ми се е налагало да плащам за секс", увери Берлускони. "И ще ви кажа защо. За човек, който обича да завладява, най-голямото удоволствие е завоеванието. Та искам да ви попитам - къде отива удоволствието, ако си платите?". "Тази философия ще ви помогне да си обясните защо италианците ме харесват и защо имам 68,4 процента рейтинг на одобрение и възхищение", добави Берлускони, който е премиер за трети път и е най-дълго управлявалият лидер в следвоенната история на Италия. Д'Адарио реагира чрез адвокатите си, като предизвика Берлускони на публичен дебат относно техните отношения и като цяло за отношенията между мъжете и жените, за техниките за завоевание, и за секса и властта.
След изказването си премиерът се извини на испанския си гост за дългия отговор, но Сапатеро отвърна, че няма проблем и че му е било много интересно.
За първи път Берлускони заплашва да предприеме съдебни действия срещу д'Адарио. Според него тя е извършила четири престъпления, които могат да й донесат присъда от 18 години затвор. Адвокатът на премиера съди вестници в Италия и в чужбина за клевета, заради твърденията им, че, наред с други неща, той е плащал на жени, за да присъстват на неговите партита и да правят секс с гостите.
В Италия Берлускони обикновено отговаря на въпроси за личния си живот само в предварителни отрепетирани интервюта с журналисти от собствената си медийна империя. Той заяви, че заради неоснователните си твърдения "Паис" губи обществено доверие и това може да го доведе до фалит.