Общата стойност на средствата по тази програма е 161 млн. лева, като от тях 143 милиона са за МВР. До този момент министерството е усвоило 33 млн. евро, предаде БТА.
Вицепремиерът Цветан Цветанов посочи, че има забавяне по изпълнението на индикативната програма по инструмента "Шенген" и в момента МВР е усвоило 21 на сто от средствата, които трябва да бъдат договорени. Цветанов каза, че с вицепремиера Симеон Дянков са създали междуведомствен работен екип, подготвен е план, в който са посочени срокове и отговорници по изпълнението и усвояването на тези средства.
"Надяваме се до края на годината да бъдат усвоени 80-90% по Шенген. Три-четири месеца имаме пълно бездействие във връзка с взаимодействието между МВР и Министерството на финансите", каза Цветанов, цитиран от "Фокус", и посочи, че предизборната кампания има основна роля за това.
"Един хеликоптер има закупен от средствата по Шенген. Има договорка да бъдат сменени оценителите, за да се създадат условия за максимално прозрачна процедура, която да не бъде оспорвана. По обявената процедура ще се вземат три хеликоптера, които трябва да отговарят на изискванията за наблюдение на границата. Те не са достатъчни, но това са възможностите за усвояване на парите от ЕК. Иначе хеликоптерите трябва да се плащат с пари от бюджета", коментира още вътрешният министър.
Цветанов отбеляза, че ще бъдат изпратени писма до институции, които имат отношение по изпълнението на тази програма - ръководствата на ВАС и на КЗК. Идеята е да може делата, заведени от фирми, участващи в програмата, да се гледат приоритетно, за да може да се създаде организация за повторна процедура, каза Цветанов.