И днес животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. Протестът продължи час. Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си, предаде БНР.

Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на националните паркове. Издигнаха и палатков лагер.

Животновъдите от Подбалкана се опасяват, че хиляди семейства в района ще останат без поминък заради ограниченията за паша в планината. Ограничената паша на територията на трите национални парка - Централен Балкан", "Рила" и "Пирин" засяга едрия рогат добитък и конете. Причината е, че според доклад 45% от ерозията на територията на парковете е следствие на пашата на едрия рогат добитък. Затова ползваната площ остава същата, но на нея ще трябва да пасат по-малко говеда и коне. Само в района на Калофер се отглеждат 3000 говеда.

Протестиращите добавят още, че годината вече е преполовена, а разрешителни за пасищно животновъдство са получили само половината от ползвателите на парка. Междувременно животновъди, чиито обори се намират на 500 метра от границата с Национален парк "Централен Балкан" търпят санкции.

Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му. От двете ведомства все още няма отговор.

Протестът на животновъдите продължава и утре. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, да блокират Подбалканския път със стадата си.