Близо 200 животновъди от Пловдивска област блокираха днес Подбалканския път от западния вход на Калофер. Протестиращите заявиха позицията си по проблема с нормативните разпоредби, заради които животните им няма къде да пашуват. Те спряха трафика с мирен протест за един час, а органите на реда пренасочваха движението, докато траеше блокадата.

"Днешният протест премина мирно, но едночасовите блокади на пътя ще бъдат ежедневни, докато исканията ни не бъдат чути от властта или докато имаме сили. За момента няма кой да ни чуе и да влезем в диалог, за да изложим аргументите си", коментира животновъдът Тодор Диклиев пред БТА.

Животновъдите настояват за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. Проблемът с ограничената паша засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово и Павел баня.

"Ние не искаме нещо необичайно, нещо ненормално - искаме да си запазим поминъка си", каза още Диклиев.

"Опитвали сме да говорим много пъти с всички институции, но шепа еколози решават съдбите на хората и дали ще има паша в България", коментира и животновъдът Димо Рашков пред NOVA.

"Вече има фалити на животновъди", потвърди той, като подчерта тежките последици от ограниченията върху сектора.

Протестните действия на животновъдите започнаха вчера с опъването на символичен палатков лагер, разположен край Подбалканския път София - Бургас на източния вход за Калофер.

Протестиращите настояват да бъдат променени нормативните разпоредби, които ограничават пашата на животни в териториите, попадащи в границите на Национален парк "Централен Балкан". Според фермерите въведените ограничения засягат животновъдството в цяла Централна България и застрашават сектора, като ще доведат най-малко до намаляване на броя на отглежданите говеда и овце. Протестиращите са изпратили писма до Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите, в които са изложили проблема и своите искания за решаването му.

От двете ведомства все още няма отговор. С официална позиция по въпроса излязоха от Национален парк "Централен Балкан", която гласи, че тези ограничения не застрашават развитието на животновъдството в България. В България има само три национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан. Общата площ на трите парка е под 2 процента от националната територия. Данните за 2023 г. показват, че по-малко от 3 процента от едрия рогат добитък и по-малко от 3 процента от овцете в България са пашували на територията на националните паркове. Площта на пасищата, на които се разрешава паша в националните паркове съгласно утвърдените годишни планове, представлява едва около 2,5 на сто от пасищата в страната, съобщават от НП "Централен Балкан".

Стана известно също, че от догодина пашата на животни ще бъде допълнително ограничена - такава няма да се допуска над 1500 метра надморска височина. Утре протестите продължават от 09:00 часа. Фермерите обявиха, че са готови дори да се откажат от субсидиите, които получават, но да запазят пасищата.