Възстановен е мостът над р. Мъртвица на пътя между селата Дъбене и Войнягово. Това съобщиха от Кризисния щаб, който ръководи визстановителните процеси в наводнените карловски села. Пътното съоръжение беше разрушено при наводнението от 2 септември. Възстановяването на моста съкращава пътя на жителите на с. Войнягово и с. Климент до общинския център Карлово, както и на жителите на с. Дъбене до главния път Карлово - Пловдив.

В момента е възстановено само едно пътно платно и пътните превозни средства трябва да се изчакват. В най-кратки срокове ще бъде поставена пътна сигнализация, която да регулира движението. Възстановяването на моста е аварийно, в плановете на община Карлово е до края на годината да бъде разработен проект, а догодина да бъде изграден изцяло нов мост.

Възстановяването на моста е аварийно, в плановете на Oбщина Карлово е до края на годината да бъде разработен проект, а догодина да бъде изграден изцяло нов мост.

Обществен съвет, който да наблюдава разходването на средствата от даренията за пострадалите карловски села, създаде вчера Общинският съвет в Карлово. Персоналният му състав ще бъде уточнен, след като всички населени места излъчат своите представители на общоселски събрания.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата.

И днес продължава разчистването в карловските села, които пострадаха от водното бедствие.

Очаква се днес инженер-конструктори да проверят пострадалите сгради в Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово, след което ще се прецени кои от постройките могат да бъдат ремонтирани и кои трябва да бъдат съборени.

Само в с. Богдан засегнати от наводнението са 142 къщи, от които 82 са сериозно пострадали, каза пред Радио Пловдив кметът на селото Христо Иванов. До момента равносметката показва щети за над 70 млн. лева.

Кризисният щаб призовава всички собственици на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, за да бъдат обсъдени възможностите за включване на свободните мощности в разчистването.