По първоначални данни вчера следобед 13-годишно момиче и 10-годишното й братче били на гости в апартамента на задържаната в район „Тракия". Тя обвинила децата, че са й откраднали 1 лев и заключила момичето в апартамента си, а момчето изпратила да доведе майка си.

Детето позвънило на един от апартаментите в блока и обяснило на съседите, че сестра му е заключена в жилище на по-горен етаж. Пристигналите на място служители Пето РПУ освободили момиченцето.

От известно време жената, която била радикална ислямистка канела на гости децата , като им обещавала да ги черпи със сладкиши и да им чете интересни книги. В събота следобед децата я посетили в дома й, а тя извадила Корана и започнала да го чете. Религиозната литература обаче се сторила скучна на малчуганите и те поискали да си ходят. Жената обаче ги заплашила, че "Аллах ще ги накаже" и че "на неверниците им режат ръцете и краката". Децата се притеснили, момченцето се разплакало и побягнало навън. Звъннало у съседи и казало, че сестричката му е заключена у Неджля, а те повикали полиция.

Жената е българка, но преди 15 години е приела исляма. Дотолкова се отдала на религията, че ходела с черна бурка, от която се виждали само очите й. Повечето съседи от блока смятат, че не е опасна, но мнозина коментират, че има нужда от лечение. "Само плаши децата!", каза възрастна жена от входа. След инцидента с малчуганите обаче те гледат по друг начин на Неджля.

При обиска в дома на жената е открита религиозна литература от Саудитска Арабия, свързана с радикалния ислям. За случая е уведомена и ДАНС, заяви директорът на Областната дирекция на полицията старши комисар Тодор Чонов.
Жената, която е криминално проявена, е задържана за 24 часа.