Стотици земеделски производители от общините Калояново, Марица и Раковски, чиято продукция бе унищожена от градушката преди 8 дни блокираха за около половин час пътя Пловдив - Карлово край Калояново.

В близост до гара Калояново и в страни от главният път те изсипаха част от съсипаната си продукция, която е събрана от полето рано тази сутрин, за да покажат какво е останало от продукцията им.

Вижте снимки >>

Протестиращите заявиха, че ако не получат гаранции, че ще бъдат обезщетени за допусната грешка, за забрана за обстрелването на градосносния облак с ракети ще изсипят унищожената си реколта и пред парламента следващата седмица.

Снимка: БТА

Преди дни заради кацане на военен транспортен самолет на Летище Пловдив имаше забрана да се използват противоградови ракети, и реколтата в 15 пловдивски села беше унищожена. На 30 август да се запознае със ситуацията на място дойде министърът на земеделието Христо Бозуков и каза, че подпомагане ще има, като това ще стане до края на годината. Хората обаче твърдят, че се чуват гласове, че не всички ще бъдат подпомогнати, че няма да бъдат подпомогнати хора, чиято продукция е унищожена, но не на 100%.

Участниците в протеста обаче са недоволни, че масово комисиите, описващи щетите, се произнасят за 70, 80 или 90 процента, дори ако намерят две узрели чушки на полето, като казват, че продукцията не е напълно унищожена, казват хората.

Снимка: БТА

Протестиращите изсипаха на пътя част от продукцията, която беше наранена и всъщност вече не става за продажба. Те блокираха пътят за Карлово и Хисаря, за останалите села от община Калояново и другите населени места.

Стопани, при които пораженията са на 100 процента подчертаха:

"Вече колеги масово оттеглят заявленията от поземлените служби, защото който е на 100% по протокол, както съм и аз, казват, че ще бъдем отхвърлени и ще загубим обвързаното подпомагане за зеленчуци."

Снимка: БТА

"Това не е природно бедствие, настояваме за отговори, за 100% обезщетение, и на тези хора, които нямат 100% поражения. Защото никой от нас не е виновен. Виновна е държавата, държавата е убиец."

Снимка: БТА

"Ето я стоката, сега я изсипваме тук, на кръстовището на гара Калояново. Следващият път, ако нямаме ясен механизъм как ще бъдем подпомогнати, за да можем да продължим следващата година да работим, тая стока ще бъде пред парламента".

Не вярваме на обещания, искаме помощите да бъдат заложени в бюджета, казаха още протестиращите.

Снимка: bTV

Междувременно тази сутрин от Министерството на земеделието разпространиха информация, в която се казва, че площи, унищожени под 100%, ще бъдат подпомогнати по две схеми: за подпомагане по обвързана подкрепа и по де минимис, като унищожените на 100% ще могат да участват в схема за подпомагане по обвързана подкрепа. Обезщетения се очакват за едните до края на годината, а за другата група - в първия месец на следващата година. Междувременно са заделени 15 млн. в актуализацията на бюджета за обезпечаване на тези подпомагания.

Въпреки информацията, разпространена от земеделското министерство, хората казват, че са готови да продължат протестите докато не получат 100% гаранция.

Снимка: bTV