Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.

При представяне на законопроекта зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) обясни, че предупреждават всички, които се опитват да посягат на лекари, екипи на Бърза помощ, учители, възпитатели, че санкциите ще бъдат "с цялата строгост на закона".

"Тези хора, които работят в наш интерес и се грижат за нашия живот и здраве, възпитават нашите деца, трябва да бъдат защитени”, мотивира се Манолова.

Парламентът отхвърли проекта на Светлана Ангелова и Тотю Младенов от ГЕРБ, предложен между първо и второ четене, към защитените да са и социалните работници.

През май предложенията за промяна в НК внесоха и четирите парламентарни групи. "Атака" предложи да се включат и учителите.

По това време медици в няколко града протестираха символично срещу насилието над лекари и медицински работници.
Те заплашиха да спрат работа, ако до 15 юни не бъдат защитени със закон.

Повод за протеста стана побоят над екип на "Спешна помощ", който бе извикан заради препила 15-годишна ученичка в София. Задържаните първоначално бяха пуснати от съда заради грешки на полицията при разследването, но по-късно единият от тях беше върнат в ареста.