Около 85 000 човека в България страдат глаукома, а при 80% от тях тя е първична откритоъгълна. Това ги прави подходящи за новото лечение, което постига над 90% резултатност, твърди прессъобщение на столичен офталмологичен център.

Става въпрос за хирургично поставен имплант, който е нов за България. Той спира прогресията на глаукомата! В съвременната медицина това е най-добрият демонстриран резултат досега в борбата с тази болест.

Какво представлява самата операция?

Имплантът представлява тръбичка с дължина от 8,5 мм и лумен от 70 микрона (колкото човешкия косъм), който се поставя през 1 мм отвор в склерата. Функцията му е да направи дренажна фистула (каналче) от предната камера на окото към пространството, ограничено между склерата и конюнктивата на окото, където се оттича събраната течност, водеща до увеличение вътреочното налягане. Самата процедура е миниинвазивна, извършва се само под капкова анестезия, и дори не налага престой в болница. След операцията пациентът може да спре всички видове капки, които е използвал преди това, или в най-лошия случай да ги сведе до един вид.

За кого е подходящ този метод?

Този метод е подходящ за всички пациенти с първична откритоъгълна глаукома (68000 души), на които капките вече не действат и е изчерпана възможността от консервативна терапия.

Кой е в риск от възникване на глаукома?

Сред основните рискови фактори за развитие на първичната откритоъгълна глаукома са възрастта, фамилната обремененост, наличието на високостепенно късогледство, диабет, съдови заболявания. При младите хора причина за развитието на вторичната глаукома може да бъде наличието на автоимунно заболяване, напр. ювенилен ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, миастения гравис, множествена склероза.

За да се постави точна диагноза, специалистите коментират, че повишеното вътреочно налягане не е единственият признак, тъй като съществуват форми на болестта с нормално, дори с ниско вътреочно налягане. При пациентите с фамилна анамнеза за глаукома, е необходимо да се прави компютърна периметрия (изследване на зрителното поле), пахиметрия (измерване на дебелината на роговицата), окуларна кохерентна томография (ОСТ) на диска на зрителния нерв и на макулата. "На базата на всички тези изследвания се поставя или отхвърля диагнозата, защото едно повишено вътреочно налягане може да е само очна хипертензия, без да имаме невродегенерация на влакната на зрителния нерв, и дефекти в зрителното поле или намалена светлочувствителност, за да кажем, че това е глаукома", обяснява офталмологът д-р Трайковски, който работи у нас повече от 20 години.

Той коментира все по-честата практика пациенти да комбинират купуването на очила с безплатен очен преглед в оптичните магазини. "Да, изкушаващо е, защото най-малкото човек си спестява необходимостта от направление, но по този начин поема риск. Не всички кабинети към оптичните магазини имат необходимото оборудване за установяване на сложни дегенеративни заболявания, като глаукомата. Човек се успокоява, че е минал очен преглед, но този лекар му е изписал само очила, а не е проверил из основи зрението му." Специалистът съветва хората след 40-годишна възраст поне веднъж годишно да посещават специализирано заведение, в което да осъществят задълбочен преглед на зрението.

Какво е глаукома?

Наричат глаукомата "Крадецът на зрение", защото пациентите го губят прогресивно, а в немалко от случаите и напълно ослепяват.

Има три вида глаукома: първична, вторична и конгенитална.

Първичната е най-силно разпространена, има хроничен характер и е характерна за възрастните хора. Настъпва при относително запушване на очните канали, в резултат на което се повишава вътреочното налягане. Прогресията е постепенна и по правило безсимптомна, като съществуват две форми на болестта - с отворен или затворен ъгъл.

Вторичната глаукома обикновено е съпътствана от други заболявания. При нея има ясно изразени симптоматика и бързо развитие. Може да бъде закритоъгълна, откритоъгълна, пигментна и др.

Конгениталната или вродена глаукома възниква непосредствено след раждането.