Защитата на дисертацията му в Богословския факултет на Софийския университет продължи близо 2 часа в петък, съобщиха "24 часа" и "Дневник".

Написването на труда му е отнел  4 години и половина. Защитил докторантския минимум. Преди това завършил магистратура по богословие.

“Вярвам в Бога и искам да знам много неща, защото човек се променя. Върху всички тежат грехове, дори светците са имали грехове”, сподели Йордан Цонев преди да се изправи пред журито. Той изтъкна, че редовно се изповядва и си признава всички грехове. Имал си изповедник и редовно ходел в храма “Св. Александър Невски”, защото му е близо.

В представянето на дисертацията си Йордан Цонев каза, че “грехът е отклонение от нормата, от него следва дисхармония, която отчуждава човека от Бога”. Говори още за социалната правда и милосърдието.

"Работата има несъмнени достойнства, нашият дисертант не потъва в подвижните пясъци на скепсиса и, не дай боже, на атеизма", коментира в рецензията си проф. Любомир Христов.
Той първи подкрепи Цонев в получаването му на високата образователна степен. Професорът похвали още Цонев за това, че не прави реверанси към авторитети еднодневки и има верен усет за изследваните явления.

Дребни забележки имаха останалите членове на журито, но и те като цяло подкрепиха колегата си. Сред пропуските на дисертанта били “богословски неточности и грешки, както и недостатъчен анализ на библейските текстове”.

Доц. Дилян Николчев от СУ го попита вижда ли връзка и каква между темата на защитената  дисертация и случващото се у нас.

Днешните събития са резултат от 50-те години атеизъм, липсата на вяра, на какъвто и да е фундамент – морален, истински, страх от Бога, каза Цонев.

Според него "не може такива тежки и морални кризи да бъдат предизвикани само от една прослойка".

“Не ни достига вярата. Нито избори, нито изборни кодекси, левици, десници, никой няма да реши проблема, ако не станем човеци”, обобщи докторът по богословие.