Вътреболнични инфекции, нарушения във воденето на документацията и източване на пари от Здравната каса са заключенията от последните проверки в Националната хематология, съобщи Нова телевизия.

Медицинският одит, Регионалната здравна инспекция и Столичната здравна каса влязоха в столичната болница по сигнал на близки на пациенти, починали за месеци до средата на 2018 г. Здравният министър ще изпрати резултатите от проверките в прокуратурата, а междувременно от лечебното заведение заявиха, че ще обжалват констатациите.

Според сигналите починалите млади мъже са преминали лечение, заявено по стандарт, но липсата на хигиена и последващ контрол е довело до влошаване на състоянието им и смърт. Близките им казват, че в болницата липсвали елементарни медикаменти и консумативи.

Проверяващите установяват три различни бактерии, липса на организация за контрол на вътрешноболничните инфекции, пропуски във воденето на медицинската документация и нерегламентирано усвояване на средства по клинични пътеки.

"От гледна точка на лечебно- диагностичния процес се прави всичко, което се прави в Европа и по света", заяви д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Здравният министър ще изпрати заключенията от проверките в прокуратурата, за да се установи дали освен административни нарушения, има и престъпления. За всяко едно от самите нарушения се предвижда глоба от около 500 лева.

"В случая са намерени пропуски. Те са намирани и преди това, но не са отстранени и министърът предоставя цялата тази информация на прокуратурата", каза още д-р Пенков.

Пряка връзка между новооткритите инфекции в болницата и смъртта на пациентите не е установена, тъй като според документите на хематологията там вътрешно разпространена зараза изобщо не е имало.

"Затова в компетентните институции могат да назначат подобен тип експертиза за причинно-следствени връзки. Това вече е въпрос на друга подобна експертиза. Вътреболнични инфекции има навсякъде. Когато в дадена болница няма вътреболнична инфекция, се счита, че е измама и се дават най-малко точки. Когато тази вътреболнична инфекция има ясна програма и се контролира и регулира, е добре. Тук колегите са открили организационни пропуски, които биха могли да компрометират хода на дадено заболяване. Някой би могъл да се зарази с ресизсентен щам", коментира заместник-министърът.

Директорът на националната хематология доц. д-р Бранимир Спасов е категоричен, че всички препоръки ще бъдат изпълнени до декември. От ръководството на болницата обясняват, че влошеното състояние на пациентите и откритите у тях бактерии не били заради нарушения в хигиената, а заради спадналия имунитет на пациентите и тежките медикаменти.

"Преди изписването на тези болни са проведени микробиологични изследвания, които са негативни. Според нашите документи е така", заяви доц. Д-р Спасов.

Според епикризите обаче пациентите са били заразени с бактерия, казват близките им.

Проверяващите са установили лоша изолация за пациентите след трансплантация или тежка химиотерапия.

"Това смятам, че не е точно така. Колегите стъпват на един стандарт, който е от 2013 или 2015 г., с който болницата на 70 години не може да върви. Смятам, че покриваме до голяма степен стандарта за клинична хематология. Смятам, че болницата има доста добро ниво на хигиена", категоричен е директорът на лечебното заведение.

Близки на един от починалите пациенти обаче казват, че не са виждали дори мивката и тоалетната в болничната му стая да бъдат дезинфекцирани. А санитарите пипали леглата на болните със същите ръкавици, с които преди това са почиствали кошчетата за боклук.

"Към момента има регистрирани данни, че има завишен риск и затова са дадени препоръки", каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според доц. д-р Спасов близките на починалите не лъжат, но преувеличават. Въпреки това, ръководството на болницата не смята да ги съди за клевета.

Директорът признава, че се е налагало трупове да се държат в една от общите тоалетни за по 15-20 минути. Д-р Пенков пък казва, че подобни неща се случват не само в хематологията - поради липса на помещения.

"По отношение на лечебно-диагностичния процес няма грешки. И след това няма. Това, че са се развили тези усложнения... ние не сме богове", казва директорът. И признава, че грешката му е в това, че не е бил достатъчно настоятелен в искането на средства от здравното ведомство, за да може лечебното заведение да се доближи максимално до европейските и световни стандарти за лечение.

"По данни за 2017 и 2018 г. много повече пациенти са си тръгнали оттук в много добро общо състояние, отколкото са починали", категоричен е доц. д-р Спасов.

Пациентите, чиято смърт провокира проверката, са починали извън хематологията, тъй като там няма реанимация. Болницата не води статистика за смъртността на всичките си пациенти, а само на диагностицираните с три онкохематологични заболявания.

Не се проследява и успеваемостта на трансплантациите. Според наличните числа, за година и половина от 191 пациенти, починалите са 64. Тези, издъхнали извън хематологията, но лекувани там, не са преброени. Според заместник-министъра на здравеопазването броят им е малко по-висок от средния за Европа.

От министерството на здравеопазването обмислят сливане на онкологията с хематологията, но не и смяна на ръководството на този етап.

"Прави се забележка, изчакваме един месец и виждаме какви са резултатите. Той е млад директор и виждаме, че много неща го притесняват. Дава му се шанс до края на декември да си свърши работата. Ако това не се случи, аз имам и други предложение към министерството, които засега няма да споделя", каза зам.-министър Пенков.

Само за година болницата е получила 16 млн. лева за лекарства, 4 млн. за трансплантации и 7,2 млн. за лечение по пътеки от Здравната каса.

Проверяващите не са открили липса на медикаменти. Съдбата на националната хематология ще се реши до месеци. Срок за произнасяне на прокуратурата няма.